ManuFacta – Weefwerken van Annie Schreurs en handwerken uit de museumcollectie 

Foto:

Handwerken is terug van nooit weg geweest, tijd voor een tentoonstelling! Museum Het Domein presenteert ManuFacta: weefwerken van Annie Schreurs en een overzicht van handwerken uit de textielcollectie van het museum. 

Kleding, streekdracht, fournituren, accessoires, paramenten (priesterkleding) en handwerken worden al vanaf de oprichting verzameld door de afdeling stedelijke historie van Museum Het Domein. Opmerkelijk zijn de stukken gemaakt door religieuzen, variërend van priesterkleding tot proeflappen uit het handwerkonderwijs. Een hedendaagse equivalent werd gevonden in de geweven paramenten en de weefwerken van Annie Schreurs. 
Annie Schreurs laat in deze expositie een enorme variatie aan weefwerk zien; zowel in ontwerp als in weeftechniek. Al meer dan 60 jaar volgt Annie haar passie voor handwerken en ontwerpen. Ze is steeds op zoek naar nieuwe manieren, garens en technieken om een perfect kunstwerk te creëren. De getoonde kleding, accessoires, wandkleden en objecten getuigen van een groot vakmanschap. 
Te zien is ook het lesmateriaal van Mère Julie van de Zusters Ursulinen, de orde die vanaf 1832 het meisjesonderwijs in Sittard verzorgde. In het Pensionaat St. Calvaire konden meisjes uit de deftige burgerstand een diploma halen, waarbij ze onderwezen werden in handelscorrespondentie, muziek èn natuurlijk in nuttige en fraaie handwerken. Het museum toont een aantal souvenirlappen gemaakt in de 19e eeuw.
manufacta-merklap
In de Sittardse binnenstad ligt aan de Plakstraat het klooster Sint Agnetenberg. Ook daar kregen meisjes uit de burgerij les in “fraaie handwerken, piano spelen, machine schrijven, 
stenografie en boekhouden”. De zusters ontfermden zich echter ook over de armere klassen. Ze waren met het kerkbestuur overeengekomen dat ze zorg zouden dragen voor: “ [..] onderricht in de vrouwelijke handwerken”. De resultaten van deze missie zijn eveneens te zien in ManuFacta. 
De herinneringen aan het handwerkonderwijs zijn niet voor iedereen positief. Zo herinnert een leerlinge zich dat het breien van vingerhandschoenen totaal niet lukte: “Mijn moeder kreeg medelijden met me en breide de ontbrekende vingers, maar helaas werd ook haar bijdrage afgekeurd”. Voor andere leerlingen kregen de bijgebrachte handwerkvaardigheden een succesvol vervolg op de naaischool. 
Als onderdeel van ManuFacta staat een groot weefgetouw opgesteld. Hierop kunnen bezoekers voorafgaand en tijdens de tentoonstelling hun handwerkkunsten laten zien. Wilt u nog meer zelf doen? Kijk dan op www.hetdomein.nl
De opening van ManuFacta is op zaterdag 8 maart om 14.00 uur in Museum Het Domein.

Cookieinstellingen