The Selfish Giant – Filmhuis Het Domein 

Twee vrienden proberen te overleven in een genadeloze wereld – De dertienjarige Arbor en zijn beste vriend Swifty zijn voorlopig niet welkom op school. Ze komen in contact met schroothandelaar Kitten en huren van hem paard en wagen om in het troosteloze landschap tussen Manchester en Leeds oud ijzer te verzamelen. 

Uitgebreide beschrijving
Eind 19e eeuw schreef Oscar Wilde een verhaal over een reus die angstvallig zijn tuin bewaakt en nieuwsgierige kinderen wegjaagt. Een noodlottige beslissing: de tuin sterft, want kinderen brengen hoop en leven. Oud- ijzerman Kitten bezit weliswaar geen mooie tuin, maar wel een stevig omheinde professionele schroothandel. Hij zegt niet neen als kids van dertien vragen of ze voor hem mogen werken. Hij vloekt ze stijf, maar profiteert intussen wel van hun enthousiaste inzet. 
De jongens hebben het geld nodig voor mam, die de deurwaarder uit huis moet proberen te houden. Van de werkeloze mannen in de film valt weinig te verwachten, ze lopen voornamelijk grauwend en snauwend rond. Niet echt het perfecte rolmodel voor de pubers Arbor en Swifty.
De tegenstelling tussen de twee vrienden wordt mooi uitgewerkt. De zachtaardige Swifty laat zich vaak door het opgewonden standje Arbor op sleeptouw nemen. Maar als Swifty echt boos wordt weet Arbor donders goed dat het menens is.
Zo herkenbaar in deze film, die onuitgesproken vrienschap onder jongens, zeker voor de oudere recensent, die in de jaren ’50 onbezorgd door bos en dal kon zwerven. Maar in deze Giant is de onbezorgdheid ver te zoeken. 
Barnard laat zien dat het niet zo eenvoudig is om personages als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen. Is Kitten inderdaad niet meer dan een zelfzuchtige reus of wil hij de jongens een serieuze kans geven? Wat komt er terecht van mensen die de economische crisis jarenlang moeten ondergaan? 
De film past in het rijtje van de talrijke Britse kitchen-sink-drama’s, vooral in de ongepolijste stijl van Andrea Arnold (Fish Tank) en Shane Meadows (Somers Town), maar kan net zo goed worden gezien als een moderne fabel over jeugdige souvereiniteit en de prijs van vriendschap. Debutanten Connor (Arbor) en Shaun (Swifty) brengen hun rol door hun naturel spel inclusief bijpassend noordengels accent naar het toppunt van geloofwaardigheid. 
Clio Barnard maakte in 2010 de experimentele documentaire The Arbor over de Britse toneelschrijfster Andrea Dunbar. In The Selfish Giant verwijst ze hiernaar, door het hoofdpersonage Arbor te noemen. Dit speelfilmdebuut won het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film tijdens het Filmfestival van Cannes 2013 en The Bronze Horse for Best Film op het 24th Stockholm Film Festival in hetzelfde jaar. 
Een rauwe, indrukwekkende film met mooi camerawerk en een perfect ondersteunende muziekscore. 
Fred Kaijser
Vr 25 en zo 27 apr (26 apr Koningsdag) – 20:00 uur
The Selfish Giant
Regie: Clio Barnard
GB 2013 – 93 minuten
Met: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen