Suzanne – Filmhuis Het Domein 

Een heel leven in een oogwenk – Maar wat voor leven. Suzanne, de hoofdpersoon uit de titel groeit op met haar vader Nicolas en zusje Maria. Haar moeder is vlak na de geboorte van Maria gestorven, maar Nicolas doet goed zijn best haar afwezigheid te compenseren.

Wat sprongen in de tijd verder en ineens zijn beide meisjes weerbarstige pubers geworden. Maria wordt een punkmeisje, Suzanne wordt zwanger. Haar zoontje Charlie houdt ze omdat het haar wel leuk lijkt. Terwijl vader en zus de zorg op zich nemen, gaat Suzanne achter Julien aan. 
Uitgebreide beschrijving
De keuze voor Suzanne als hoofdpersonage lijkt niet helemaal logisch. In een interview zegt Regisseur Katell Quilléveré over haar keuze: “Haar zus Maria is veel aandoenlijker dan Suzanne, makkelijker voor de toeschouwer om zich mee te identificeren. Kiezen voor Suzanne was echt een gok. Dat was een uitdaging de kijker te vragen díe persoon bij te wonen, zich te laten raken door díe persoon. Maar ook voor Suzanne kun je een vorm van liefde voelen.” 
Behalve een weerbarstig hoofdpersonage, is het verhaal ook fragmentarisch opgebouwd. We zien flitsen van Suzanne als meisje, tiener en volwassen vrouw, maar er blijven veel gaten tussen de verschillende episodes zitten. Quilléveré zegt hierover: “Toen ik begon met draaien dacht ik dat de film zeker twee uur zou worden. Maar tijdens het editen werd hij zo. Ik denk dat veel dingen in de film erg emotioneel zijn, zwaar. Om ze een plaats te geven moest ik de film droger maken. Ik heb een aantal dialogen weggehaald, daarin werden zaken te veel uitgelegd.” 
Met een sterke cast, vooral hoofdrolspeelster Sara Forestier, een mooie cinematografie en een onvoorspelbaar verhaal, is dit geen film die je languit op de bank wil bekijken. Het is veel meer een film die je aan het denken zet en je bezig houdt. 
Li-Anne Krol
Ma 21 en di 22 apr – 20:00 uur
Suzanne
Regie: Katell Quillévéré
F 2013 – 94 minuten
Met: Sara Forestier, Lola Dueñas, François Damiens
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen