Praten over dementie in wijksteunpunt 

Foto:

Op donderdag 18 september wordt in Wijkcentrum Amusant in Geleen van 19:00 – 21:30 uur een Dementietafel georganiseerd. Daar kunnen deelnemers met elkaar in gesprek gaan over ouder worden, dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Schuif aan en praat mee!

Hoe ga je om met dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? Ook mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder en daarmee wordt de kans dat zij gaan dementeren steeds groter. Mensen met Downsyndroom bijvoorbeeld krijgen vaak al vanaf hun veertigste levensjaar te maken met de ziekte van Alzheimer. 
Het proces van ziekte tot aan overlijden kan snel verlopen en is ingrijpend. Voor de persoon zelf, maar zeker ook voor zijn omgeving. Hoe zit het dan bijvoorbeeld met huisvesting, bejegening, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)? Familie, mantelzorgers en professionele hulpverleners gaan hierover met elkaar in gesprek bij een Dementietafel.
Alzheimercafé
Een Dementietafel lijkt op het al langer bekende Alzheimercafé. Bij een Alzheimercafé komen mensen bij elkaar om te praten over het leven met mensen met dementie. Als dat gepaard gaat met een verstandelijke beperking, is de zorg en omgang heel anders. Het gaat ineens om je kind, broer of zus in plaats van je partner of vader of moeder die dementeert. Het is niet goed duidelijk of gedragingen of lichamelijke ongemakken komen door de verstandelijke beperking of de dementie. Er is al sprake van een zorgrelatie en daarbij horende emoties. Deze verschillen maken het samen optrekken in een Alzheimercafé lastig.
U vindt Wijksteunpunt Amusant aan de Wagenaarstraat 160 in Geleen.
Cookieinstellingen