Bon Dieu! – Filmhuis Het Domein

Doldwaze komedie over raciale vooroordelen – In Frankrijk is Bon Dieu! net zo’n kaskraker als Intouchables in 2012. Er zijn meer overeenkomsten. Beide films zijn spraakmakende komedies waarin de scheve, multiculturele verhoudingen aan de kaak worden gesteld.

Regisseur Philippe de Chauveron gooit er nog een schepje boven op. Hij brengt vijf culturen samen in een familie. Kortom, dat is vragen om hilarische problemen. 
Uitgebreide beschrijving
De oorspronkelijke titel Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? (Waaraan hebben we dit in Godsnaam verdiend) verwijst naar een uitspraak van Marie (Chantal Lauby) nadat ze net heeft kennisgemaakt met haar aanstaande schoonzoon. Omdat de oudste drie dochters achtereenvolgens zijn getrouwd met een moslim, Jood en Chinees hadden Marie en Claude (Christian Clavier) Verneuil alle hoop gevestigd op hun jongste dochter Laure (Elodie Fontan).
Echter, tot hun grote teleurstelling komt ook Laure met een buitenlandse levensgezel aanzetten. Charles (Noom DIawara) is weliswaar een keurig opgevoede Katholiek die perfect Frans spreekt, maar hij komt uit de Ivoorkust. De enige die hier de humor van inziet is de homofiele dorpspastoor. Marie en Claude staat het huilen nader dan het lachen. Uit liefde en respect voor hun dochter gaan ze akkoord met het huwelijk, maar niet van harte. 
Vooroordelen zijn van alle rassen. Niet alleen Marie en Claude hebben moeite met de culturele verschillen, ook de schoonzoons onderling. Pas nadat alle raciale vooroordelen die je kunt bedenken – Joden zijn gierig, Chinezen emotieloos en moslims niet te vertrouwen – de revue zijn gepasseerd, is het ijs gebroken. 
Alhoewel de film luchtig van opzet is, de dialogen voorspelbaar zijn en de grappen soms blijven hangen in clichés, heeft Bon Dieu! wel geleid tot felle discussies in Frankrijk. Niet iedereen vindt het gepast om grappen te maken over rassen, zeker niet in de hoogtijdagen van extreem rechts. Maar het is De Chauveron juist te doen om het racisme aan de kaak te stellen. Helaas is het realisme ver te zoeken. In het laatste deel van de film zie je hoe de zwagers zich na verschillende confrontaties over de vooroordelen heen stappen en racisme plaats maakt voor verbroedering. Was het in het echte leven ook maar zo simpel. De sympathieke personages en de goede acteurs maken de film de moeite van het kijken waard. Voor de liefhebbers van Intouchables is Bon Dieu! zeker een aanrader. 
Nicole Kluijtmans
Zaterdag 30 augustus t/m dinsdag 2 september – 20:00 uur
Bon Dieu!
Regie: Philippe de Chauveron 
Komedie F 2014 – 97 minuten
Met: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen