Maps To The Stars – Filmhuis Het Domein

Inktzwarte satire over de geheimen van een Hollywood dynastie  – De carrière van actrice Havana Segrand zit in een neerwaartse spiraal. Ze hoopt op een comeback door een rol in de remake van een film uit de jaren ’50; dezelfde rol waarmee haar moeder destijds een beroemdheid werd.

In deze Hollywoodsatire worden alle personages tot het uiterste gedreven door hun obsessie voor rijkdom en roem. Aanvankelijk lijken de personages niks met elkaar te maken te hebben, maar gaandeweg de film wordt steeds duidelijker hoe de onderlinge verhoudingen liggen. 
Uitgebreide beschrijving
Julianne Moore schittert in haar rol als Havana Segrand, een gefrustreerde actrice die niet wil accepteren dat ze op haar retour is. Ze gooit alles in de strijd om de hoofdrol te krijgen in een remake van de film die haar moeder ooit beroemd maakte. Geplaagd door visioenen over haar moeder die omkwam bij een brand, gooit ze haar problemen op tafel bij therapeut Stafford Weiss (John Cusack). Hij is een beroemde tv-psycholoog en new-age goeroe die een fortuin heeft vergaard met zelfhulphandleidingen en zijn therapieën ondersteunt met schreeuwmassages. Met zijn ‘Uur van persoonlijke kracht’ heeft hij een indrukwekkende clientèle van beroemdheden opgebouwd. 
Zijn vrouw Cristina Weiss (Olivia Williams) wijdt zich volledig aan de carrière van hun zoon Benjie (Evan Bird), een onuitstaanbaar kindsterretje dat met zijn amper 13 jaar al volledig deel uitmaakt van de morele chaos die Hollywood zo lijkt te typeren. Net ontslagen uit een inrichting voor drugsverslaving, beledigt hij zijn coach met antisemitische leuzen, slingert een geweer naar zijn hoofd, vermoordt een hond en erger… 
De lijst van excentrieke personages wordt aangevuld met de jonge Agatha (Mia Wasikowska) die zojuist uit Florida is teruggekeerd waar ze werd behandeld voor pyromanie. Als ze met de bus aankomt, stapt ze over in een gehuurde limousine en vertelt ze aan chauffeur Jerome (Robert Pattinson) dat ze een starmap wil kopen, een plattegrond waarop de huizen van beroemdheden staan aangegeven. Ook Jerome is met een doel naar Hollywood gekomen: hij droomt ervan om acteur en scriptschrijver te worden.
Dankzij haar vriendschap met Carrie Fischer (gespeeld door zichzelf) krijgt Agatha een baantje als persoonlijke assistent van Havana. De neurotische actrice behandelt haar echter als een hond, commandeert haar vanaf de WC en verleidt de jonge Jerome waar Agatha een beginnende relatie mee heeft. 
Het lijkt wel of er in Hollywood, door Amerikanen schertsend Tinseltown genoemd (stad van klatergoud), alleen maar kwaadaardige en egocentrische mensen wonen. Geld, macht , dromen, faam, afgunst en begeertes… het zijn de drijfveren van haar inwoners die enkel met zichzelf en hun status bezig zijn. 
Maps to the Stars is gebaseerd op het boek van Bruce Wagner die ook tekende voor het script en zelf als limo-chauffeur heeft gewerkt in Hollywood. Het concept van een Hollywood vs Hollywood film is niet nieuw. Al sinds het bestaan van de filmindustrie worden er films over het vileine karakter van de filmstad gemaakt met Sunset Boulevard als een van de vroegere klassiekers.
Met deze duistere, surrealistische maar o zo fijne satire laat regisseur David Cronenberg zien dat het concept nog lang niet uitgeput is. 
Mirjam Leers
Vrijdag 31 oktober t/m zondag 2 november – 20:00 uur
Maps To The Stars
Regie: David Cronenberg
Met: Robert Pattinson, John Cusack, Mia Wasikowska
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas. 
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen