Vrie in Vrei – Vrij in Vrede

Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog en zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het goed om extra stil te staan bij de verschrikkingen van oorlog en om het besef aan te wakkeren hoe belangrijk en allerminst vanzelfsprekend een bestaan van vrijheid in vrede is.

Op 31 oktober staan de Oratoriumvereniging Sittard en het Sittards Mannenkoor SI-TARD met een gezamenlijk concert 100 jaar na het uitbreken van WOI stil bij 70 jaar vrijheid sinds WOII.
Aan het concert verlenen naast Symfonieorkest Ensemble Conservatoire uit Nijmegen, het Jeugdkoor van de Limburgse Koorschool Cantarella en Kinderkoor Cantarella Swartbroek ook sopraan Claudia Couwenbergh hun medewerking.
Voor de pauze zingt SI-TARD het Requiem in D-mineur van Luigi Cherubini ter ere van en nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers die tijdens beide oorlogen vielen. Onderstaand YouTube-filmpje geeft u alvast een indruk van het werk.
Na de pauze zingt de Oratoriumvereniging het koorwerk The Peacemakers van Karl Jenkins. Onderstaand UouTube-filmpje bevat een interview met Karl Jenkins en een aantal fragmenten van The Peacemakers.

Bij het hele project zijn ook leerlingen van het voortgezet onderwijs betrokken, die door middel van muziek, beeldende kunst en literatuur laten zien hoe zij deze periode beleven. Analoog aan de succesvolle lessenreeks, zoals die eerder bij het Stabat Mater concert van de Oratoriumvereniging in 2010 vorm kreeg, wordt ook nu een breed opgezet lespakket samengesteld naar aanleiding van dit concert. Bovendien zal het gedicht Vrijheid, dat Marion Bloem in opdracht van de stichting 40-45 in 1997 schreef en dat al in meer dan 100 talen en dialecten is vertaald, nu ook in het Sittards worden voorgelezen.
U kunt dit alles meebeleven op vrijdag 31 oktober 2014, 20:00 uur, in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg. Entree € 25, inclusief een consumptie. Kaarten kunt u direct bij de Schouwburg bestellen: aan de balie, via internet, of via een van de koorleden.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=906459026050862&set=gm.593265250782142&type=1&theater
affiche-vrie-in-vrei-vrij-in-vrede
Cookieinstellingen