Avond over Armoede 

Vereniging Mondiaal Beleid (VMB) organiseert op 27 november in de Johanneskerk in Sittard de Avond over Armoede. Ook in één van de welvarendste landen ter wereld neemt het aantal mensen dat aanklopt bij de schuldhulpverlening of bij de voedselbank al jaren toe.

In Nederland, waar de levensstandaard al jaren hoog is, wordt al van armoede gesproken als mensen bijvoorbeeld geen abonnement op een sportclub kunnen betalen of geen internet hebben, terwijl in andere landen pas over armoede wordt gesproken als er een gebrek is aan alle basisbehoeften (eten, onderdak en gezondheidszorg). Armoede is enerzijds een persoonlijk gevoel, anderzijds een in geld uit te drukken begrip. Over de oorzaken en de bestrijding van armoede in binnen- en buitenland, gaat de Avond over Armoede.
Aansprekende verhalen
Presentator van de avond is Daan Prevoo. Hij zal de sprekers aankondigen maar ook zelf het woord nemen en het armoedebeleid in de gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg onder de loep nemen. Pater Frans Meulemans vertelt hoe hij met onderwijsprojecten in Kameroen jongeren voor armoede behoedt. Hij combineert al ruim veertig jaar missiewerk met ontwikkelingshulp. 
Mattje Matheij en Ed Peters vertellen hoe Stichting WereldWijd mensen die terugkeren naar hun land van herkomst helpt met het opzetten van een eigen bedrijf, waardoor ze niet terugvallen in armoede en ook mensen uit hun omgeving kans op een betere toekomst bieden.
Illegaliteit betekent armoede 
Eén van de sprekers, een ex-asielzoeker wiens verblijfsvergunning onlangs niet is verlengd, zal anoniem zijn verhaal doen over hoe hij armoede ontvluchtte, maar in Nederland opnieuw in armoede terecht kwam. VMB verzoekt de aanwezigen om de wens van deze spreker om anoniem zijn verhaal te doen te respecteren en hem niet te fotograferen. Na afloop van het officiële programma is er volop gelegenheid na te praten. Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd.
Vereniging Mondiaal Beleid
De doelstelling van VMB is om door haar activiteiten bij te dragen aan een rechtvaardige, vreedzame, duurzame, veilige en tolerante wereld. VMB fungeert als platform voor mondiale organisaties en particulier initiatieven (pi’s) uit de gemeente Sittard-Geleen en biedt ze de gelegenheid met elkaar kennis en informatie uit te wisselen. Daarnaast kunnen organisaties en pi’s bij VMB terecht voor het aanvragen van subsidie voor het organiseren van activiteiten in gemeente Sittard-Geleen. Daarnaast organiseert VMB met enige regelmaat verdiepingsbijeenkomsten waarvan de Avond over Armoede er één is.
Datum: 27 november 2014 
Locatie: Johanneskerk
Adres: Mgr. Vranckenstraat 9, 6134 AJ Sittard 
Aanvang: 19.30 uur 
Entree: gratis 
Aanmelden: stuur vóór 21 november een e-mail naar [email protected]
Cookieinstellingen