Ton Koopman & Tini Mathot – Die Kunst der Fuge

Op 13 december speelt Bachspecialist Ton Koopman samen met zijn echtgenote Tini Mathot in het Slaviuskerkje in Limbricht Die Kunst der Fuge, het even tijdloos als meeslepend meesterwerk van Johann Sebastian Bach.

Bachs testament en onvoltooide proeve van meerstemmig meesterschap is volgens Koopman absoluut een staalkaart van Bachs kunnen. Normaliter wordt het werk door één speler uitgevoerd maar inmiddels speelt het echtpaar dit stuk al meer dan dertig jaar samen. Mathot: “Met zijn tweeën zie je de constructie van het stuk veel beter. We spelen het als één stuk zonder applaus tussendoor. We krijgen regelmatig te horen dat ze de concentratie die er tijdens het concert is bijna magisch vinden, een hele avond in d-klein om af te sluiten met dat stralende D-groot.” 
Het echtpaar heeft een druk jaar achter de rug met onder andere een concerttournee van het Amsterdam Baroque Orchestra, een reeks kindervoorstellingen en diverse feestelijke momenten. Met deze tournee in het Seizoen sluit het feestelijke jaar in Nederland af.
 
Koopman studeerde orgel, klavecimbel en muziekwetenschap in Amsterdam. Naast een veelgevraagde organist en gastdirigent is Koopman oprichter van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. In 2003 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2006 ontving hij de prestigieuze Bach medaille van de stad Leipzig. Als docent is Koopman verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Universiteit van Leiden. Bovendien is hij erelid van The Royal Academy of Music in Londen.
 
Mathot studeerde piano en klavecimbel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Voor de opname van Haydn trio’s (met Andrew Manze en Jaap ter Linden) ontving ze in Frankrijk de Diapason d’Or. Naast uitvoerend musicus is Mathot producent voor onder andere het Amsterdam Baroque Orchestra. Aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag is ze verbonden als docente klavecimbel.
 
Deze concertserie is de zesde uit het Seizoen Oude Muziek 2014-2015 van de Organisatie Oude Muziek. Van oudsher betekent het Seizoen Oude Muziek de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door internationale topmusici op bijzondere locaties. Het seizoen 2014-2015 startte in oktober 2014 en eindigt in juni 2015 en bevat ruim 90 concerten in 27 verschillende steden, verspreid door Nederland, België en Italië. 
Uitvoerenden
Ton Koopman, klavecimbel
Tini Mathot, klavecimbel
 
Programma
Johann Sebastian Bach 1685-1750
Die Kunst der Fuge
Datum: zaterdag 13 december 2014
Locatie: Salviuskerkje
Adres: Plats 1, Limbricht 
Kaartverkoop en meer informatie op www.oudemuziek.nl/agenda
Cookieinstellingen