Binnenkort is het weer Boekenweek

Foto: Onderwijsgek [CC BY-SA 3.0]

Waanzin in de Letteren: Te gek voor woorden – dat is het thema van de Boekenweek 2015, die van 7 tot en met 15 maart wordt gehouden. Abnormaliteit is vaak regel voor hoofdpersonen in de literatuur.

De literatuur zit vol met fascinerende, van de norm afwijkende, hoofdpersonen. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s Slaap of aan of Werther van Goethe.

Niet alleen fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

Dimitri Verhulst heeft met De zomer hou je ook niet tegen het Boekenweekgeschenk 2015 geschreven. Iedereen die voor minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige (dus ook vertaalde) boeken koopt krijgt een exemplaar cadeau. Op zondag 15 maart kan er op vertoon van het Boekenweekgeschenk weer de hele dag vrij gereisd worden met NS.

Pieter Steinz heeft het Boekenweekessay geschreven: Waanzin in de Wereldliteratuur. Dit essay is vanaf 7 maart – zolang de voorraad strekt – te koop voor slechts € 2,50.

Ralf Mohren
Op 3 maart geeft Ralf Mohren, geboren in Geleen een lezing/interview naar aanleiding van zijn romandebuut Tonic. Tonic is een autobiografische roman rondom alcoholverslaving. Een aantal aankomende leraren Nederlands hebben het boek al gelezen en zullen Ralf in een open interview vragen stellen. De avond begint om 19:30 en is in bij Biblionova in Sittard. De entree bedraagt € 3,00.

Over Tonic
Arthur Poolman is alcoholist. Hij leeft in een wereld waarin drank de baas is. Het begint met de weekends: de teugels los, alle zorgen voor even vergeten. Maar het kan niet altijd vrijdagavond zijn. De werkweek schudt hem wakker, en steeds meer heeft hij diezelfde drank nodig om nog te kunnen functioneren op de middelbare school waar hij les geeft. Steeds vaker verliest hij de controle over de angst en de schaamte vanbinnen, die hem alleen maar meer, meer, méér laat drinken om te vergeten, te verdringen. Arthur valt steeds dieper, onbereikbaar voor zijn dierbaren, tot hij de bodem raakt. Daar rest hem nog maar één keuze: nooit meer drinken of alles verliezen. In rauw en eerlijk proza beschrijft Mohren in Tonic hoe Arthur vecht tegen zijn alcoholverslaving. En hoe hij uiteindelijk bij de AA de steun en herkenning vindt die hij nodig heeft om iedere dag weer op te kunnen staan met de zekerheid: vandaag drink ik niet.

Emma Curvers
Op 11 maart komt Emma Curvers naar Sittard. Zij schreef de controversiële roman: Iedereen kan schilderen. Een boek dat haar vader via de rechter had willen verbieden, maar dat is niet gelukt. De avond in Museum Het Domein begint om 19:30. De entree bedraagt € 5,00. Enkele literaire talenten van de Kunstbende openen de avond.

Over Iedereen kan schilderen
In Iedereen kan schilderen probeert de twintigjarige Iris Kostons vrede te vinden met een gezinsleven waarin haar vader alle aandacht opeist. Hans Kostons, eigenaar van een succesvol Zuid-Limburgs bedrijf in zelfsluitende ladesystemen, lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen. De overige gezinsleden lijden aan Hans. Ze gaan veelvuldig in therapie, afzonderlijk en samen, tot iedereen aan zijn eigen geestelijke gezondheid begint te twijfelen. Met de moed der wanhoop blijven vrouw des huizes Elsbeth en dochters Mia en Iris geloven in de beloofde verbetering. Maar na de zoveelste vernedering is de maat vol.

Cookieinstellingen