Mogelijk resten oud bastion Montjoie gevonden

Bij de werkzaamheden op de Deken Tijssenstraat, waar ter hoogte van de gracht langs de wal een duikerbrug geconstrueerd wordt, is men gestuit op een archeologische vondst.

Klik op de foto boven dit bericht om meer foto’s van de opgraving te bekijken.

Op oude tekeningen van de stad is te zien dat op die plek voorheen het bastion Montjoie heeft gestaan. Er is dan ook een sterk vermoeden dat de aangetroffen blokken mergelsteen restanten van het bastion zijn, maar wellicht is het ook gewoon een deel van de oude stadsmuur.

bastion-montjoie-sittard

Volgens stadsarchivaris Peer Boselie wijst de vondst van mergelblokken op bebouwing die dateert van rond 1300 – 1400, omdat in die tijd veel met mergel in de stad werd gewerkt. Pas later werd gebruik gemaakt van baksteen als bouwmateriaal. Die werd onder meer gebakken op het stuk grond waar momenteel Ligne verrijst.

Momenteel wordt bekeken of het mogelijk is om de vondst voor de omgeving zichtbaar te houden. “Daarvoor wordt eerst de staat van de mergelblokken onderzocht. Dat is nodig omdat mergelsteen die lange tijd onder vochtige grond heeft gelegen poreus kan zijn geworden. Als de steen nog voldoende hard is dan bestaat de kans dat een gedeelte van de vondst permanent zichtbaar kan blijven.”

De werkzaamheden ter plekke lopen door de vondst vooralsnog geen vertraging op. Het is op dit moment niet duidelijk of de vondst gevolgen heeft voor de voorgenomen plaatsing van een monument ter ere van Sittardenaar Thur Laudy, die zich begin vorige eeuw sterk heeft gemaakt voor het behoud van de Sittardse stadswallen.

Cookieinstellingen