College Tour met Sybrand van Haersma Buma

Vrijdagmiddag 27 februari bezocht Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, zijn partijgenoten in Sittard-Geleen e.o. Tijdens dat bezoek stond ook een College Tour-optreden op het programma.

In het prachtige auditorium van het Adviescentrum Rabobank Westelijk Mijnstreek in Sittard ging Van Haersma Buma – zeg maar Sybrand – een politiek debat aan met zo’n 100 HAVO en VWO leerlingen van het Graaf Huyncollege uit Geleen en het Groenewoldcollege uit Stein. Gespreksleider bij de College Tour was Bart Hermans, die uit de doeken deed dat Sybrand over drie thema’s aan de tand gevoeld mocht worden. Behalve Griekenland – moeten ze uit de Eurozone of juist niet – en terrorisme – wat kunnen we ertegen doen – stond ook het thema Studielening op het lijstje, een onderwerp dat veel eindexamenleerlingen direct aangaat.

Uit de vragen die werden gesteld bleek duidelijk dat de leerlingen als een huis tegen die leningen opzien. Sybrand, die zelf een zoon heeft die dit jaar eindexamen VWO doet, liet weten dat hij het hele plan van de studieleningen ook maar een slecht idee vindt. “Het systeem levert pas op de middellange tot lange termijn inkomsten op waarmee het onderwijs verder kan worden bekostigd. Voorlopig heeft niemand daar wat aan.” Volgens de fractieleider van het CDA hebben D66, de partij die altijd opgeeft over het belang van investeren in onderwijs, en GroenLinks hun steun verleend aan een slecht plan van het VVD-PvdA kabinet.

Cookieinstellingen