Groot onderhoud wegen

Foto:

De gemeente Sittard-Geleen neemt in deze periode weer een aantal wegen en straten onderhanden vanwege groot onderhoud: scheuren en gaten in het wegdek worden dan gerepareerd. Ook worden waar nodig, slijtlagen aangebracht.

Planning
Bewoners en ondernemers in de straten waar gewerkt moet worden krijgen enkele dagen voor de start van de werkzaamheden een informatiebrief van de aannemer. Klik op weekplanning voor een overzicht van de geplande werkzaamheden (deze planning is onder voorbehoud; de werkzaamheden zijn gevoelig voor weersomstandigheden, bij regenachtig weer of vertraging worden de werkzaamheden uitgesteld. Zodra er een nieuwe planning is, worden de bewoners opnieuw geïnformeerd door de aannemer).
Verkeersmaatregelen
De wegen en straten zijn enkele uren tot een dag gestremd. Dit is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en kan tot overlast lijden. Het verkeer wordt door middel van borden over deze tijdelijke situatie geïnformeerd. Om de werkzaamheden zo vlot mogelijk te laten verlopen zal tijdelijk niet geparkeerd kunnen worden.
Heeft u vragen?
Als u vragen heeft over de planning of over de verkeersmaatregelen neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 046 en vraag naar Marco Otten.
Asfalt
Asfalt is een mengsel van steen, zand en vulstof dat aan elkaar kleeft door middel van bitumen. Bitumen is een aardolieproduct en niet te verwarren met teer, dat in het verleden gebruikt werd. Asfalt heeft geen enkel effect op de volksgezondheid. Jaarlijks wordt in Nederland zo’n acht miljoen ton asfalt verwerkt en komt iets meer dan twee miljoen ton asfalt vrij bij het opknappen van wegen. Asfalt voor honderd procent te hergebruiken. Het vrijgekomen asfalt wordt daarom direct weer in het nieuwe asfalt verwerkt. De walsen die het asfalt dicht en vlak maken worden met water natgehouden. Daardoor ontstaat er stoom op het hete asfalt. Op uw gezondheid heeft het echter geen invloed. Evenmin als de geur van het hete asfalt. Als u de geur niet prettig vind, adviseren wij u de ramen en deuren te sluiten als wij voor uw woning aan het werk zijn. Zodra het asfalt is afgekoeld ruikt u niets meer en kunt u de ramen weer open zetten.
Slijtlagen
Behalve plaatselijke asfaltreparaties zijn er ook straten waar slijtlagen aangebracht gaan worden. Bij het aanbrengen van een slijtlaag krijgt de weg eerst een kleeflaagje van bitumen. Daarover wordt vervolgens een dunne laag gebroken steentjes aangebracht. De steentjes plakken vast aan de bitumen. Na het strooien wordt deze laag steentjes aangewalst en is de weg direct weer te berijden. Door deze aanpak zijn de wegen voor de winter veilig hersteld, zijn lelijke scheuren weggewerkt en kan het asfalt nog een paar jaar mee. Indien nodig wordt eerst de grootste schade aan het wegdek gerepareerd. De slijtlagen kunnen (tijdelijk) problemen opleveren door losliggende opspattende steentjes. Pas daarom uw snelheid aan op straten waar slijtlagen zijn aangebracht. Ook de zwart plakkende bitumen die hierbij wordt gebruikt, kan voor enige overlast zorgen doordat deze aan banden en schoenen blijft plakken. Na één tot twee weken worden de nog losliggende steentjes door een veegauto verwijderd.
Asfalt onder uw schoenen?
Asfalt plakt goed. Let er dus op dat geen asfalt aan uw schoenzolen kleeft als u naar binnen gaat! Voorkomen is immers beter dan genezen. Als er toch asfalt op tapijt, parket of plavuizen is terechtgekomen dan niet inwrijven. Het bitumen in het asfalt is een natuurproduct dat eenvoudig met wasbenzine kan worden verwijderd. U kunt ook uw vloerbedekkingleverancier raadplegen.
Cookieinstellingen