Geen planschadeovereenkomst meer voor binnenplanse afwijkingsbesluiten

Het college van B&W heeft besloten geen planschadeovereenkomsten meer te sluiten voor binnenplanse afwijkingsbesluiten voor aan-huis-gebonden-beroepen. Het planschaderisico bij binnenplanse afwijking voor aan-huis-gebonden-beroepen lijkt nihil en niet op te wegen tegen de administratieve lasten. 

In een planschadeovereenkomst wordt vastgelegd dat de initiatiefnemer de schade toegebracht door een planologische maatregel compenseert. 
Binnenplanse afwijking
Een binnenplanse afwijking is een mogelijkheid die in een bestemmingsplan wordt geboden om af te wijken van het bestemmingsplan. Daarbij worden voorwaarden gegeven waaraan moet worden voldaan of waaraan getoetst moet worden. Daarvoor is een besluit van het college nodig. 
Binnenplanse afwijkingen waar wél nog planschadeovereenkomsten voor vereist zijn, hebben bijvoorbeeld betrekking op onder meer een kleinschalige camping, bed and breakfast, schuilgelegenheid voor dieren en mantelzorgwoning. 
De beslissing geen planschadeovereenkomsten meer te sluiten voor binnenplanse afwijkingsbesluiten voor aan-huis-gebonden-beroepen zorgt voor deregulering. Daarnaast neemt het bij de mensen die het aangaan een deel van het risico weg.  
Cookieinstellingen