3,8 mio extra voor Westelijke Mijnstreek

Foto: Pixaby CC0

De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek hebben van het rijk 3,8 miljoen euro aan extra middelen toegezegd gekregen rondom de overgang van de nieuwe Wmo 2015.

Het kabinet stelt in 2015 en 2016 extra middelen beschikbaar voor een zogenoemde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) aan die gemeenten die zich inzetten voor behoud van werkgelegenheid.
Deze extra middelen worden aan gemeenten uitgekeerd voor behoud van volwaardige werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp. Hiervoor moesten gemeenten aantonen dat zij inzetten op een afbouw van geïndiceerde huishoudelijke hulp maar daarvoor in de plaats een algemene voorziening huishoudelijke hulp realiseren.
Nu is het positieve bericht ontvangen dat de aanvraag voor de Westelijke Mijnstreek is goedgekeurd. Wethouder Astrid Verblakt: “De extra middelen die we nu van het rijk krijgen helpen ons in de ontwikkeling die met de nieuwe Wmo is ingezet, meer maatwerk en op basis van het samen met de cliënt in beeld brengen van zijn of haar hulpvraag, zoeken naar de beste oplossing.”
De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek werken nauwgezet samen ten aanzien van de drie decentralisaties en hebben dan ook een gezamenlijke aanvraag namens de Westelijke Mijnstreek ingediend bij het ministerie van VWS. Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein hebben samen met Orbis, als grootste vertegenwoordiger van aanbieders HH in de regio, het plan opgesteld.
Het plan is erop gericht om in 2015 en 2016 een algemene voorziening huishoudelijke hulp te realiseren waardoor op onderdelen de geïndiceerde huishoudelijke hulp kan worden afgebouwd. In totaal kent het ministerie met de goedkeuring van dit plan 3,8 miljoen toe aan de Westelijke Mijnstreek. De gemeenten werken de komende maanden de plannen nader uit zodat de gemeenteraden in de Westelijke Mijnstreek hierover later dit jaar een besluit kunnen nemen.
Cookieinstellingen