Crisisopvang vluchtelingen in Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Naar aanleiding van de acute noodopvang van 250 vluchtelingen heeft de gemeente onderstaand persbericht uitgegeven.

De afgelopen maanden is er in Europa een enorme stroom vluchtelingen op gang gekomen. Door de grote onrust en oorlogen in enkele landen in de wereld zijn er veel mensen in moeilijkheden. Zij moeten hun land ontvluchten op zoek naar veiligheid. In de media zien en lezen we allemaal de schrijnende beelden en verhalen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De gemeente Sittard-Geleen neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, omdat we vinden dat we mensen in nood moeten helpen. Daarom hebben we in de afgelopen periode actief contact gezocht met het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) om onze hulp aan te bieden. Het COA moet noodgedwongen en in een relatief kort tijdsbestek onconventionele maatregelen treffen, om mensen onder te kunnen brengen en hen onderdak te bieden. Er is dus grote behoefte aan passende locaties. De gemeente Sittard-Geleen wil hierbij ondersteunen door mensen in onze gemeente op te vangen.

Crisisopvang
Op 23 september jongstleden heeft de gemeente Sittard-Geleen van het COA de oproep gekregen om per direct voorzieningen te treffen voor crisisopvang, ofwel voor 72-uurs opvang van vluchtelingen.  Voor deze groep mensen is geen plaats in reguliere asielzoekerscentra. Als er geen adequate opvang wordt geregeld, komen deze mensen op straat te staan. Wij zien het als onze plicht deze mensen op te vangen. De gemeente maakt voor deze opvang gebruik van de opvanglocaties die daarvoor  zijn aangewezen in geval van crisis. Deze locaties beschikken over alle faciliteiten voor de tijdelijke opvang van grote groepen mensen.

Om aan de actuele vraag van het COA tegemoet te komen, wordt met ingang van donderdagavond 24 september Sport- en recreatiecentrum Glanerbrook in Geleen ingezet voor crisisopvang. Deze locatie beschikt over alle faciliteiten voor de tijdelijke opvang van groepen mensen en is daarom aangewezen in geval van een dergelijke crisissituatie.

De oproep van het COA heeft betrekking op 72-uurs opvang. We sluiten niet uit dat een dergelijke vraag in de (nabije) toekomst vaker wordt gesteld. Op dit moment kunnen wij geen antwoord geven op de vraag hoe lang of hoe vaak het COA gebruik gaat maken van deze crisisopvanglocatie in Sittard-Geleen.
De huidige oproep heeft betrekking op de opvang van 250 mensen.

Omwonenden
De omwonenden van de crisisopvanglocatie zijn per brief geïnformeerd over de komst van de vluchtelingen. Voor vragen kunnen zij terecht bij het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Sittard-Geleen, telefonisch bereikbaar via 14046.

Cookieinstellingen