Koningspaar in gesprek met ondernemers

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben donderdag 8 oktober in het stadhuis in Geleen gesproken met tien Zuid-Limburgse ondernemers. Het gesprek stond in het teken van de economische mogelijkheden die de regio heeft.

De dialoog van het koningspaar met het bedrijfsleven in Sittard-Geleen was onderdeel van driedelig bezoek aan Limburg. Eerder op de dag waren de koning en de koningin al in Kerkrade en Heerlen geweest, waar ook stil werd gestaan bij de transformatie van een Limburg met mijnen naar een toekomst vol economische mogelijkheden.

Enkele honderden belangstellenden waren op de Markt in Geleen bijeen gekomen om een glimp op te vangen van het koninklijk paar, dat rond half vijf zijn opwachting maakte. In het stadhuis tekenden de koning en koningin onder toeziend oog burgemeester Sjraar Cox het gastenboek van de gemeente Sittard-Geleen, waarna ze met tien Zuid-Limburgse ondernemers over de kansen en de bedreigingen van de regio spraken.

Zeven van de tien ondernemers komen uit Sittard-Geleen: Patrick Muenzers (Polyscope Polymers), Gert Jan de Geus (OCI Nitrogen), Erik Joosten (Arion), John Jansen (Dynagroup), Norman Verstoep (Barge Terminal Born ), Lilian Boels-Van Kerkom (Boels) en Giel Braun (Profcore). Laatstgenoemde, die ook vice-voorzitter is van de Limburgse Werkgeversvereniging LWV, beet op verzoek van burgemeester Cox het spits af en belichtte de economische situatie van de regio. Hij wees daarbij op de knelpunten die zich aandienen (onder andere te weinig technisch geschoold personeel) maar vertelde ook enthousiast over de voor ondernemers en ondernemingen gunstige ligging van Zuid-Limburg, zeker in relatie tot België, Luxemburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zijn collega-ondernemers gaven koning Willem-Alexander en koningin Maxima met voorbeelden uit hun eigen bedrijf aan hoe hier in de regio –mede dankzij die gunstige ligging – innovatief ondernemerschap hoogtij viert. Maar ook (belasting)regels en bijvoorbeeld hoge energieprijzen ten opzichte van andere continenten kwamen aan bod.

Unaniem waren de ondernemers na afloop enthousiast over het gesprek met de koning en de koningin, dat meer dan een half uur duurde. Zij roemden vooral de oprechte interesse die het koningspaar toonde voor het wel en wee van het Limburgse bedrijfsleven. Ook burgemeester Sjraar Cox was na afloop tevreden over het bezoek. Niet alleen omdat alles perfect verliep, maar ook omdat er een goed gesprek had plaatsgevonden. “Ik denk dat we er prima in zijn geslaagd om de koning en de koningin een beeld te geven van de kracht en de diversiteit van ondernemend Zuid-Limburg,” aldus burgemeester Cox, die even na half zes het koninklijk paar uitgeleide deed.

In de november-uitgave van de Stadskrant van Sittard-Geleen komt een uitgebreide reportage over het bezoek van de koning en de koningin aan Sittard-Geleen.​

Gemeente Sittard-Geleen

Cookieinstellingen