Pater Karel inspirator zilveren priesters 

Foto: Passionisten - pater Karel

Door Guus Queisen | Maandagavond 3 juni vieren pastoor Harrie Broers en de Italiaanse priester Giovanni Zubiani hun 25 jarig priesterfeest in Munstergeleen. Deze opvallende gezamenlijke Nederlands-Italiaanse viering vormt een ‘nasleep’ van de Heiligverklaring van Pater Karel Houben. Beide priesters, die in dezelfde maand tot priester werden gewijd, waren de kartrekkers van het intensieve heiligverklaringsproces. 

De 52 jarige Munstergeleense pastoor Harrie Broers is geboren in Eindhoven. Daar bezocht hij de toenmalige LTS, waar hij het diploma elektrotechniek behaalde. Tijdens deze opleiding werd hij echter ‘geroepen’ voor het priesterschap. Voor hem aanleiding zijn middelbare schooltijd op het VWO te vervolgen. “Ja een opvallende switch. Maar van het leren van de ambachtsvakken heb ik later toch profijt gehad”, blikt Harrie Broers terug op zijn schooltijd. 
In 1981 verruilde hij de Lichtstad voor Kerkrade waar hij aan het Groot Seminarie Rolduc ging studeren. In 1987 werd hij tot diaken gewijd en één jaar later, op 28 mei 1988, tot priester. Als kapelaan was hij werkzaam in de Lambertusparochie in Horst en vervolgens in de Martinusparochie in Weert. Op 15 augustus 1990 werd hij tot pastoor benoemd in Herten. “In Herten waren het roerige jaren. Als jonge pastoor werd ik daar geconfronteerd met de gevolgen van een aardbeving en twee overstromingen van de Maas.” 
Per 1 september 1995 werd Harrie Broers benoemd tot pastoor van de Pancratiusparochie in het geboortedorp van Pater Karel. Van deze bekendste persoon van Munstergeleen wist hij voordien weinig of niets af. “De zaligverklaring in oktober 1988 heb ik slechts zijdelings meegekregen. Als kersverse priester was ik bezig om me het priesterschap eigen te maken. Toen had ik geen tijd voor andere zaken.” 
Toen de stervende Dolf Dormans echter in de nacht van 11 op 12 april 1999 uit zijn coma ontwaakte en door een wonder herstelde, nadat hij Pater Karel had vereerd en een relikwie van hem onder zijn kussen was gelegd, veranderde het priesterlijke leven van Broers op slag. Dit was het noodzakelijke tweede wonder van Pater Karel om Heilig te worden verklaard. 
“Begin 2000 besloten we Heiligverklaringsproces op te starten. Niet wetende wat voor een omvangrijk en intensief proces zou volgen. Uiteindelijk lag er een dossier van 1.000 pagina’s”, blikt Broers op deze hele drukke periode terug. 
In Munstergeleen trok Broers de kar. In Rome deed dit de Passionist Pater Dr. Giovanni Zubiani. Door Pater Karel waren beiden op elkaar aangewezen en ook na de Heiligverklaring zijn de prettige contacten tussen Munstergeleen en Rome blijven bestaan. Tijdens een van de eerste ontmoetingen bleek dat Zubiani en Broers in dezelfde maand priester waren gewijd. Omdat ze in dezelfde maand hun zilveren priesterfeest herdenken besloten ze (in overleg met de kerkbesturen van Munstergeleen en Leyenbroek/Ophoven waar Broers sinds 2006 ook pastoor is, en de Stichting Pater Carolus Houben), er een gezamenlijk feest van te maken op de dag dat Munstergeleen de Heiligverklaring van Pater Karel herdenkt. 
Maandagavond 3 juni is om 19.00 uur een plechtige H. Mis in de Pancratiuskerk in Munstergeleen waarbij naast de jubilarissen Broers en Zubiani ook zullen concelebreren Mgr. Dr. Karel Kasteel, Ere-Prelaat van de H. Stoel, confraters uit de regio en enkele Passionisten. Muzikale ondersteuning verlenen naast de kerkkoren uit Munstergeleen en Leyenbroek/Ophoven ook de fanfares St. Jan en Juliana. Na afloop van de Heilige mis kan iedereen de jubilarissen feliciteren in de feestelijk versierde tuin van de Munstergeleense pastorie. 
Foto: De Italiaanse Passionist pater Dr. Giovanni Zubiani (links) en pastoor Harrie Broers vieren maandag 3 juni gezamenlijk hun 25 jarig priesterfeest in het geboortedorp van Pater Karel.  (Foto door Guus Queisen)
Cookieinstellingen