Boeiende tentoonstelling Sint-Salvius in Limbricht

Een van de deelnemers; St. Salvius uit Limbricht
Een van de deelnemers; St. Salvius uit Limbricht
Foto: Brigitta Timmers

Op zondag 21 juli 2013 organiseert schutterij Sint Salvius in Limbricht het Zuid-Limburgs Federatiefeest. In het oude Salviuskerkje is dan een tentoonstelling ingericht over de naamgever van de schutterij en parochie in Limbricht.

De tentoonstelling laat de speurtocht naar Sint-Salvius zien en geeft inzicht in de historie, legende en verspreiding van de Sint-Salviusverering. De tentoonstelling duurt van 19 juli t/m 21 juli 2013.
Sint-Salvius
Sint-Salvius, de naamgever van de schutterij, was bisschop in Angoulème (F) en reisde naar het noorden om te preken. Volgens de legende werd hij tussen 730 en 740 in de buurt van Valenciennes vermoord en in een stal begraven. Zijn graf werd door een stier bewaakt; daarom wordt Sint-Salvius veelal met een stier afgebeeld.
salviuskerkje-1
De tentoonstelling vindt plaats in het eeuwenoude Sint-Salviuskerkje, dicht bij de schutterswei.
De schutterij
Schutterij Sint-Salvius behoort tot de oudste schutterijen van Limburg. De oudste zilveren keizersplaat stamt uit 1685. Verder zijn oude uniformen, vaandels, en foto’s en het oude reglement van 1840 te zien op de tentoonstelling. Alles bij elkaar vormen deze schuttersschatten een mooi overzicht van de rijke historie van de schutterij.
Sacramentsdag en de tranen van de koning
Een documentaire uit 2007 van Claudia Hoedemaker laat zien hoe de schutterij bezig is zich voor te bereiden op het koningsschieten op de jaarlijkse Sacramentsdag. De documentaire (uitgezonden op de regionale en landelijke zenders) is te zien tijdens de tentoonstelling en er wordt uitleg gegeven over de voorbereiding en het maken van deze documentaire.
Kerkkostbaarheden
Voor het eerst in de 21e eeuw worden de relieken van Sint-Salvius getoond aan een groot publiek. De relieken bevinden zich in een zilveren reliekendoosje uit ca. 1675.Naast deze kerkschat is o.a. ook het beeld van Sint-Salvius uit de 17e eeuw te bewonderen. Een nieuw gebed ter ere van Sint-Salvius is afgedrukt op een bidprentje en er zijn speciale Sint-Salvius noveenkaarsen te koop.
De speurtocht naar Sint Salvius
Frans de Kok heeft zijn speurwerk naar de historische figuur Sint-Salvius vastgelegd in een nieuw boek met de titel: “Sint-Salvius, van Saint Saulve tot Limbricht.” Het rijk geïllustreerde boekwerk geeft inzicht in de persoon en verering van Sint-Salvius en brengt vele nieuwe feiten aan het licht. Zo heeft zelfs Willem de Veroveraar in de elfde eeuw relieken van Sint-Salvius naar Canterbury Cathedral overgebracht.
De tentoonstelling is dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur geopend op vrijdag 18 juli tot en met zondag 21 juli. De entree voor de tentoonstelling is gratis. Op zondag wordt er wel entree voor het ZLF geheven.
Cookieinstellingen