Oude Ambachten Einighausen

Op zondag 4 augustus vindt voor het 33ste jaar in successie in het Sittardse kerkdorp Einighausen de jaarlijkse dag van Oude Ambachten en gebruiken plaats. U kunt dan het boerenleven aanschouwen zoals zich dat meer dan 50 jaar geleden in Limburg afspeelde. Inwoners van Einighausen, voor wie dat toen dagelijks werk was, demonstreren op deze dag hun vaardigheden en geven hier de nodige uitleg bij.

Vooral voor de graanbewerking is er veel aandacht. Het graan wordt op het veld gemaaid met zicht en pikhaak of een zichtmachine.
Het dorsen gebeurt handmatig met dorsvlegels of met antieke dorsmachines die aangedreven worden door oude motoren of een paardenmanege.
Veel van de gedemonstreerde ambachten hebben te maken met het werk op de boerderij. U kunt o.a de smid, mandenmaker, touwslager, zadelmaker en klompenmaker aan het werk zien. De vrouwen hielden zich in die dagen bezig met het huishouden en handvaardigheden zoals spinnen, weven, verstellen en naaien.
mi9w5qix59cmfb66d59hkrifz
Maar er is nog veel meer te zien en te beleven op 4 augustus. In totaal zijn er die dag 120 verschillende demonstraties en activiteiten te zien.
Boerenvee
Boeren trekpaarden staan tijdens de Oude Ambachten volop in de belangstelling. Ze trekken de zichtmachine, drijven de paardenmanege aan en demonstreren met ploeg en eg hoe vroeger het land bewerkt werd. Er wordt een aantal shows met deze paarden gegeven: een dressuurdemonstratie, ringsteken en een voetbalwedstrijd tussen paarden en hun berijders staan op het programma.
s6ejzyetrrxo7y9k0si9vbw40
Er valt nog meer ‘boerenvee’ te bewonderen: ezels, bokken (ingezet als trekdier voor bokkenwagens), (trek)honden, het Mergellandschaap, het Mergellandhoen, koeien en schapen en Lakenvelder rundvee. Een valkenier demonstreert de oude jacht met deze vogels.
Tractoren en machines
Oude tractoren en machines, die vroeger bij de landbewerking werden gebruikt, staan tentoon gesteld. De trotse bezitters ervan geven u graag uitleg over de werking van deze gerestaureerde tractoren. Ook de stoommachine is in de vorm van een echte stoomfiets en een stoomauto te bewonderen.
Vlaaien bakken
Een van de trekkers van de Oude Ambachten is de bakkerij waar vlaaien in een ouderwetse ‘sjansenaove’ (hout-oven) worden gebakken. Elk jaar worden tijdens de Oude Ambachten honderden Limburgse vlaaien gebakken en opgegeten. Ouderwetse boerengerechten zoals heutvleisj (zult), sjenk (ham), waffele (wafels), pannekouk, riefkouk staan er ook op het menu.
u6xhbjkqejavcfqwzzpsqwfs7
Amusement
Wie even wil uitblazen kan terecht op een van de zes terrassen in het dorp, waar live muziek wordt gespeeld. Voor de kinderen is er volop vertier: knuffelen met huisdieren in een speciale knuffelhoek, schminken, koek versieren, een spannende poppenkastvoorstelling door Rubens Poppentheater.
In de kerk wordt het orgel bespeelt en op het parcours trekken muzikanten en groepen rond die u vermaken met zang en dans. Op diverse plaatsen worden verhalen verteld en voordrachten gehouden in het dialect en de plaatselijke toneelvereniging voert een wagenspel op.
Huisversieringen
Op de dag van de oude Ambachten is het hele dorp versierd met de prachtigste huisversieringen. Het huis-versieren is onder de inwoners uitgegroeid tot een wedstrijd van kunstuitingen met graan, bloemen en oude werktuigen.
wfdua0emqa5l13aen10mjhmnz
Meer informatie
De dag van de Oude Ambachten in Einighausen start op 4 augustus om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 5 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Parkeren (gratis) kunt op de met parkeerborden van de organisatie aangegeven parkeerterreinen.
Einighausen is per auto bereikbaar via de A2, afrit 48: Sittard/Urmond. Via openbaar vervoer is Einighausen bereikbaar vanaf het NS-station in Sittard met de buslijn 11 van Veolia (halte Bergerweg) en de lijnen 14 en 15 (halte Bovenstraat Limbricht).
Stichting Oude Ambachten, secretariaat: Harrie Wielders, Brandstraat 15, 6142 AP Einighausen, tel.: 046-4525603
jorhba3nvi8xava0kei51ahxx
Cookieinstellingen