Zwerfvuilreizigster op blote voeten naar Sittard-Geleen

Gelukkig zijn er van die mensen die zaken ondernemen waarvan je zegt: hé, wat, zeg dat nog eens! Wonderlijk en tegelijkertijd sympathiek. Anne van Dalen is er zo een.

Het besluit om eens wat aan de eigen conditie te doen leidde ertoe dat Anne van Dalen hardlopen leuk ging vinden. Op zich niets bijzonders, want er zijn talloze mensen die graag hardlopen. Maar er zijn er maar weinig die dat op hun blote voeten doen, zoals Anne. Daar zit geen diepere betekenis achter, maar zo loopt ze nu eenmaal het prettigst.
Wat Anne echt uniek maakt is dat zij heeft besloten om een jaar lang blootsvoets door het hele land te rennen en onderweg het tegengekomen zwerfvuil op te ruimen. Want dat viel haar tijdens haar hardloopsessies wel op: de grote hoeveelheid zwerfvuil die Nederland rijk is.
Ze is op 20 september vanuit haar woonplaats Den Haag aan haar opmerkelijke queeste begonnen om mensen bewust te maken van de grote hoeveelheid zwerfafval in hun omgeving en geeft daarbij zelf het goede voorbeeld. “Ik heb me altijd gestoord aan troep op straat. Als ik het opraap en weggooi krijg ik daar een goed gevoel van. Tot vorig jaar had ik een baan waar ik weinig plezier in had, als directiesecretaresse bij een bouwbedrijf. Mede daardoor kwam ik thuis te zitten met een depressie. Nu ga ik doen wat ik leuk vind: hardlopen, zwerfafval opruimen en erover schrijven.”
Anne loopt per dag afstanden tot 20 kilometer om niet overbelast te raken en blessures te voorkomen. Om de hele onderneming voor zichzelf betaalbaar te houden zoekt zij onderweg sponsors. Soms is dat niet eenvoudig, zoals maandag duidelijk werd na een tweet van Anne waaruit bleek dat ze nog geen dak boven haar hoofd had weten te vinden in Sittard-Geleen. Ze vreesde ‘onder een brug’ te moeten gaan slapen. Anne arriveert donderdag – pakjesavond dus – in Sittard-Geleen. 
De redactie van Sittard-Geleen.nieuws.nl raakte hierover in gesprek met een aantal mensen. Jean-Paul Hameleers van Hotel Merici/Hotel De Limbourg, Manon Simonis-Nauens van Yogaplace en Nina Pfennings van Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings vonden de onderneming van Anne zo speciaal dat zij besloten haar eens – het is per slot van rekening Sinterklaasavond – in de watten te leggen. Een weldadige massage bij Fysiotherapie Göttgens Kienhuis Pfennings, een relaxte hotelovernachting in hotel Merici en een uurtje rekken en strekken tijdens een yogales bij Yogaplace werden spontaan toegezegd. Een even korte als krachtige tweet volgde als dank: WAUW!
Cookieinstellingen