Tom de Rooij directeur Cultuurbedrijf i/o

Foto:

De Raad van Toezicht van het Cultuurbedrijf in Sittard-Geleen heeft woensdagavond de heer Tom de Rooij benoemd tot directeur/ondernemer van het Cultuurbedrijf in oprichting. Hij gaat met ingang van 1 maart aan de slag bij de stichting Cultuurbedrijf Westelijke Mijnstreek e.o en zal zich de komende maanden richten op het schrijven van een ondernemingsplan.

Odile Wolfs, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Cultuurbedrijf is zeer positief over de aanstelling van Tom de Rooij. “De Rooij is een man met visie. Hij is communicatief vaardig, weet mensen te enthousiasmeren en werkt graag samen met deskundige medewerkers. Wat ook aanspreekt is zijn brede ervaring met leidinggeven in culturele organisaties op het gebied van zowel de professionele-, als amateurkunsten. Zijn aanstelling kan ook rekenen op unanieme steun van de drie betrokken ondernemingsraden”, aldus Wolfs. 
Tom de Rooij is 55 jaar, woont en werkt in Almere en is momenteel eigenaar van een advies- en organisatiebureau. Hij is opgeleid tot musicus aan Codarts in Rotterdam en volgde een managementopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na enige jaren te hebben gewerkt als zangdocent en dirigent van verschillende ensembles en koren is hij directeur geworden van het Centrum Kunstzinnige Vorming in Almere. In 2007 heeft hij de overstap gemaakt naar Kunstfactor, landelijk sectorinstituut amateurkunst, waar hij directeur/bestuurder werd. Daarnaast heeft hij vele bestuursfuncties vervuld, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Hij heeft expertise ontwikkeld in fusies, privatisering, verandermanagement en strategische visieontwikkeling. 
De Rooij kijkt uit naar de dag dat hij bij het Cultuurbedrijf Sittard-Geleen in dienst treedt. Hij zal eerst kennismaken met de culturele instellingen die in het Cultuurbedrijf gaan samenwerken, daarna richt hij zich op het schrijven van een ondernemingsplan. De Rooij: “Het is een uitdaging om samen met de medewerkers en de Raad van Toezicht het Cultuurbedrijf te maken tot hét culturele brandpunt van Sittard-Geleen en de regio. Het is uniek in Nederland dat zoveel prachtige activiteiten van de huidige instellingen worden samengebracht. Dat geeft energie en ontelbare mogelijkheden om samen met de inwoners, de partners in de stad, de politiek en het bedrijfsleven het culturele imago van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek verder te ontwikkelen.”
Het ondernemingsplan zal medio juni klaar zijn en wordt aangeboden aan de gemeenteraad ter behandeling in hun vergadering van september. Het Cultuurbedrijf wordt definitief opgericht als de raad hierover een positief besluit neemt. Wolfs: “In de hoofden van veel medewerkers krijgt het Cultuurbedrijf steeds meer vorm. Met Tom de Rooij als boegbeeld en de inzet van alle betrokken medewerkers kan het niet anders dan dat er straks een sterk ondernemingsplan ligt op basis waarvan zowel de raad als de besturen van Artamuse en BiblioNova in zullen stemmen met de definitieve overgang van de vijf culturele organisaties naar het Cultuurbedrijf. Want het Cultuurbedrijf zal een nog krachtiger cultureel profiel voor Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek kunnen neerzetten.”
Cookieinstellingen