Biologische oorlogsvoering tegen eikenprocessierups

<em>Bestrijding eikenprocessierups</em>
Bestrijding eikenprocessierups
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 22 april begint de gemeente met de bestrijding van de eikenprocessierups. De eerste ‘aanval’ zal – afhankelijk van het weer – ongeveer 2 weken in beslag nemen. De gemeente gaat de eikenprocessierups te lijf met een biologisch bestrijdingsmiddel, dat alleen schadelijk is voor de rupsen.

Na twee à drie weken wordt de bestrijding herhaald. De eikenprocessierups veroorzaakt in deze fase nog geen risico’s voor de volksgezondheid. 
De eikenprocessierups komt voor op eikenbomen. Tussen half mei en eind juni krijgt de rups ‘brandharen’. Contact met deze haren veroorzaakt jeuk, huiduitslag, en irritaties aan ogen en/of luchtwegen. Om dit te voorkomen worden de rupsen nog voordat ze brandharen krijgen met biologische bestrijdingsmiddelen bespoten. De gemeente bestrijdt de rups in het openbaar groen en op de terreinen van de Sportstichting. 
Ook op particulier terrein
Ook inwoners van Sittard-Geleen kunnen de gemeente vragen om hun eikenbomen te behandelen. Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 046.
processierupsen-kleuske-own-work-cc-by-sa-3
Eikenprocessierupsen met brandharen
Hoe ziet de rups eruit?
De eikenprocessierups heeft de volgende kenmerken: de rugzijde van de volgroeide rups is blauwgrijs en de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts achter elkaar (in processie) op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.
Cookieinstellingen