Stijging in online drugsverkoop

Steeds meer Nederlandse drugsgebruikers kopen hun drugs online. Verslavingsklinieken maken zich zorgen, omdat je niet weet waar je drugs vandaan komen. Daarmee is de kans groot dat je ongemerkt gevaarlijke drugs binnenkrijgt.

Alles wordt tegenwoordig online vanuit je luie stoel besteld en thuisbezorgd. Zo ook in de drugshandel. Waarom in de kou buiten geheimzinnig lopen dealen, als het veel gemakkelijk kan. 
Het gebeurt steeds vaker dat mensen op het internet drugs kopen. Vooral synthetische drugs zoals XTC, LSD en GHB gaan als warme broodjes over de online toonbank. 
Grote kans op gevaarlijke drug
Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut vindt het een serieuze zaak. “Als je drugs koopt is er een kans dat je een andere, nog veel gevaarlijker drug, koopt. Bij een dealer is die kans kleiner. Je kan teruggaan en slechte recensies doen snel de ronde. Online is anoniem, je weet nooit wat je krijgt.”
‘Je eigen proefkonijn’
Mensen dit drugs online kopen zijn vaak over het algemeen risicovoller, meldt Floor Bakkum van de verslavingskliniek Jellinek. “Het zijn vaak mensen die meer aan het experimenteren zijn. Maar er zijn gezondheidsrisico’s aan verbonden, want er kan iets anders in die pillen zitten. Je bent als het ware je eigen proefkonijn.”
Drugsgebruikers hebben twee manieren om online aan drugs te komen. Ze zoeken of een dealer via advertentis of op fora, of ze bestellen drugs via een website als Silk Road en laten het thuisbezorgen. 
‘Ik ben niet naïef’
Een anonieme gebruiker ziet geen gevaar in online drugs kopen, zo meldt hij aan de NOS. “Het lijkt me geen toeval dat het alle keren al goed is gegaan. Ik ben niet naïef en ik snap wel dat ik opgelicht zou kunnen worden, of misschien zelf wel bestolen of beroofd. Verder heb ik nog nooit een slechte of ongewenste ervaring gehad. Ik heb me altijd goed ingelezen over de drugs. Ik koop alleen bij mensen die ik vertrouw en laat me voorlichten door mensen met ervaring. Misschien is het meer geluk dan wijsheid, maar ik denk het niet.”
Cookieinstellingen