Auditteam Voetbal en Veiligheid: communicatie moet beter

Ruim zes maanden na het fel bekritiseerde politie-optreden rond de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en MVV op 4 oktober 2013 werd woensdagmiddag het rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid gepresenteerd. Het team heeft in opdracht van het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen op die dag, voor en na de wedstrijd. 

Tijdens de wedstrijd zelf – binnen het stadion – zijn er geen ongeregeldheden geweest. 
De wedstrijden tussen Fortuna Sittard en MVV zijn beladen en staan steevast aangemerkt als risicowedstrijd. Tweemaal deed zich tijdens een treffen tussen beide ploegen een vuurwerkbomincident voor en er gingen geluiden rond dat er mogelijk nogmaals een vuurwerkbom het stadion zou worden binnengesmokkeld. Voorafgaand aan de wedstrijd werden verder signalen opgevangen dat een confrontatie tussen de supporters van de thuisclub en MVV op handen zou zijn. Tenslotte werd gemeld dat er weer een fakkeltocht van de Brand Taveerne in het Limbrichterveld naar het stadion zou worden gehouden. Die tocht was niet aangemeld. Een jaar eerder werd die tocht ook gehouden en daarbij werden onderweg vernielingen aangericht.
De belangrijkste conclusie van het Auditteam is dat de die dag door de politie gekozen aanpak “met name rond de sleutelbesluiten en bepalende momenten te weinig integraal en multidisciplinair” is geweest. Kort gezegd: de politie heeft belangrijke beslissingen genomen die niet of onvoldoende naar de andere partijen werden gecommuniceerd. Daardoor voelden verschillende partijen – publiek en ook het bestuur van Fortuna – zich overrompeld en onheus bejegend. De gekozen aanpak werkte daardoor als een rode lap op een stier.
Een van de sleutelbesluiten waarop wordt gedoeld was de keuze om een tocht van Fortuna-supporters naar het stadion te laten begeleiden door de ME. Een ander sleutelbesluit was het opstellen van een waaier van de ME bij een uitgang van het stadion na afloop van de wedstrijd.
Het onderzoek van het Auditteam richtte zich op de samenwerking tussen de veiligheidspartners en de relatie met de supporters. Doel van het onderzoek was om samen met alle betrokken partijen lering te trekken uit de gebeurtenissen om in de toekomst een dergelijke escalatie te voorkomen.
In de toekomst zullen alle partijen – politie, justitie, gemeente, betaald voetbalorganisatie en supportersvereniging – daarom in de gezamenlijke voorbereiding van risicowedstrijden betrokken worden. De supportersvereniging en de BVO spelen daarin wat betreft de communicatie en afspraken met de achterban dan een belangrijke rol. 
Burgemeester Cox wees er, bijgevallen door Wim Jeurissen, secretaris van het supporterscollectief Fortuna SC en Fortuna Sittardvoorzitter Martin Masset op, dat slechts een zeer klein deel van de supporters de zaak grandioos weet te verknoeien voor de meerderheid. De kosten van de aangerichte schade, de kosten van de inzet van politiemensen en gemeentelijk personeel zijn zeer aanzienlijk. Beter zou het zijn wanneer die kosten niet gemaakt hoefden te worden.
Het Auditteam ziet in de gezamenlijke voorbereiding een manier om ongeregeldheden te voorkomen dan wel te beperken. Daarbij hoort onder meer het komen tot bestuurlijke beleidsuitgangspunten en tolerantiegrenzen voor de politieinzet en de gehanteerde strategie: maak duidelijk wat door de beugel kan en wat niet. Er moet meer dan in het verleden sprake zijn van een daadkrachtige regie vanuit het ambtelijk veiligheidsoverleg. En: er moet steeds goed worden nagedacht over de impact van veiligheidsmaatregelen op welwillende supporters.
Het Auditteam roept alle voetbalpartners, waaronder BVO en supporters, op actief deel te nemen aan de gezamenljke voorbereiding en aanpak van sfeeracties door supporters. Wat het supporterscollectief betreft zal die bereidheid er beslist zijn, maar er zijn natuurlijk grenzen aan de invloed die men heeft op het gedrag van een kleine groep ‘supporters’ die de club meer schade berokkenen dan dat zij bijdragen aan een positieve beleving van een avondje Fortuna Sittard. En om dat laatste gaat het.
Het Auditteam heeft zich niet beziggehouden met de individuele klachten die over het politieoptreden werden ingediend. De klachten zijn volgens de politie inmiddels allemaal en naar volle tevredenheid van de partijen afgehandeld.
Cookieinstellingen