Wetsvoorstel: Geen Nederlands, geen bijstand

Foto:

Het komt helaas voor: immigranten die hier soms al meer dan tien jaar wonen maar nog geen woord Nederlands spreken. Dat kan niet meer, vindt het kabinet. Wie de landstaal niet kent, krijgt voortaan geen uitkering meer.

In ons land is het voor de meeste banen noodzakelijk Nederlands te kunnen verstaan. Het kabinet wil belastingbetalers niet langer laten opdraaien voor werkloze burgers die zich niet inzetten om kans te maken op de arbeidsmarkt.
Staatssecretaris Klijnsma stuurde een wetsvoorstel daarover door naar de Raad van State. Volgend jaar zou de wet Geen Nederlands, geen bijstand van kracht moeten worden.
Toetsing
Bij het aanvragen van een uitkering moet iemand al een eenvoudig gesprek kunnen voeren in het Nederlands. Gemeenten gaan dat testen. Wie de taal niet begrijpt, krijgt een jaar de tijd om de nodige stappen te zetten.
Als er dan na een jaar geen vooruitgang is geboekt dan gaat de uitkering met 40% omlaag. Een jaar later toetst een ambtenaar de taalkennis opnieuw. Weer geen vooruitgang? Dan gaat de geldkraan dicht.
Het wetsvoorstel is een oude wens van de VVD. Dat meldt RTL Nieuws woensdag. 
Cookieinstellingen