Buurt Sjteivig viert feest op 23-24-25 mei

Foto:

Donderdagmiddag reikte Ed den Brok, voorzitter van Projek 11, op een zonovergoten Markt in Sittard het eerste polsbandje van het 11×11-jarig jubileum van buurt Sjteivig (Steenweg) uit aan burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.

Buurt Sjteivig bouwt dit jaar 11×11 jaar carnavalswagens en dat heuglijke feit moet natuurlijk met het nodig cachet worden gevierd. Projek 11-voorzitter Ed den Brok gaf aan dat de Sjteivig graag eens wat anders wil dan een dertien in een dozijn feest met feesttent en al dan niet gevierd orkest uit de regio. Samen met de horeca van de Markt in Sittard is er een geweldig feestprogramma opgezet, zonder tent, maar wel met een keur aan artiesten en een ‘perfect sky’, zodat ook in geval van regenachtig weer het feest gewoon voluit gevierd kan worden.
“We willen met het feest het wagenbouwen eens stevig op de kaart zetten,” zegt Den Brok. Ën hoe kan dat beter dan door wagenbouwers uit binnen- en buitenland uit te nodigen voor een feestelijke optocht in Sittard, die het hoogtepunt van de jubileumviering moet worden.”
De organisatie heeft zo’n 200 wagenbouwersclubs in Nederland, Duitsland en België aangeschreven met het verzoek om op 25 mei in Sittard mee te doen aan een lentecarnavalsstoet, zowel om het jubileum van de Sjteivigger Waageboewesj te vieren, als om eens te laten zien wat de wagenbouwers elders in binnen- en buitenland aan vaardigheden en verschillende stijlen in petto hebben. Het publiek enthousiasmeren voor het bouwen van carnavalswagens, van elkaar leren en vooral een groot feest vieren, dat is waar het in het weekend van 23-24-25 mei om draait. 
De grote belangstelling en snelle toezeggingen uit binnen- en buitenland voor deelname aan het jubileum heeft de organisatie aangenaam verrast. Een vijftigtal clubs heeft al toegezegd met een wagen naar Sittard te zullen komen. Niet alleen clubs uit Limburg zijn aanwezig, maar ook uit Brabant, België en Duitsland. Zelfs een club uit Sneek wilde met een carnavalswagen afreizen naar Sittard (ruim 300 km), maar dat werd logistiek een te kostbare operatie. Nu komt men met een groep naar Sittard en rijdt men mee op een andere wagen uit de Sittardse optochthal.
Deelnemers uit het hele land
Sneek, Bergen op Zoom, Oijen, Soerendonk, Roosendaal, Parkstad, Venlo, Heerlen, Kerkrade, Twente, Hasselt, Keulen, … het is nog even wachten op een aanmelding uit Geleen, maar het lijdt geen twijfel dat ook een of meer deelnemers uit de Waereldsjtad zich op 25 mei in Sittard zullen laten zien. 
De grootste deelnemende wagen komt uit Brabant. Het gevaarte is 28 meter lang en 9 meter hoog en wordt enkele dagen voor de stoet op vier diepladers naar Sittard vervoerd. Ook de breedste wagen komt uit Brabant: op het smalste punt van de optochtroute – de overgang van de Oude Markt naar de Markt – heeft het gevaarte slechts 2 centimeter speling aan elke zijde… 
Die wagen zal dan ook als laatste wagen aan de optocht deelnemen. Een eervolle plaats is weggelegd voor buurt Rijksweg Noord, die als voorlaatste wagen in de optocht meerijdt. Het spits wordt afgebeten door Buurt Sjteivig. 
De optocht op zondag 25 mei zal op televisie worden uitgezonden door regionale omroep L1. Er gaan geruchten dat ook de NOS interesse zou hebben in de jubileumoptocht.
Voorverkoop

Op vrijdag 18 april a.s. start de voorverkoop voor de spetterende feestavond op zaterdag 24 mei, Markt Sittard met optredens van o.a.: Hillstreet (Amstel Live Coverband) – Edsilia Rombley – Nielson – Frans Duijts – Xander de Buisonjé – Rene Schuurmans – Django Wagner – Noëlle de Bie ft. Ryanne de Bie.

De entreekaarten, in de vorm van een fraai geweven polsbandje, kosten € 5,00 per stuk en zijn vanaf vrijdag 18 april verkrijgbaar bij:
• Ich en Dich, Markt 13 Sittard
• Sjtadscafé de Gats, Markt 20 Sittard
• Hotel de Limbourg, Markt 22 Sittard
• Wine & Dine, Markt 21 Sittard
• Schtad Zitterd, Markt 25 Sittard
• Café De Buren, Markt 28 Sittard
• Café Bloem, Markt 30 Sittard
• Café Der Gulden Haen, Markt 35 Sittard
• Café De Hollande, Markt 36 Sittard
• Tapas, Markt 37-38 Sittard
• Luna Eten & Drinken, Markt 39 Sittard
• Café Dwaesj, Stationsdwarsstraat 4-8 Sittard
Alle informatie over de feestelijkheden leest u op projek11.nl.
Optochtroute 25 mei
optochtroute
Cookieinstellingen