Actie Koperslag geslaagd

Foto: CC0

Vanwege het grote aantal koperdiefstallen werd in 2011 de Actie Koperslag opgezet. Het doel van de actie was om het aantal koperdiefstallen te halveren en dat is ruimschoots gelukt, zo laat de Rijskoverheid weten. 

In 2011 waren er gemiddeld bijna 50 koperdiefstallen per maand, twee jaar later waren er dat nog ‘slechts’ 20. Vooral op en rond het spoor was sprake van een forse daling, van 516 voorvallen in 2011 naar 153 in 2013, oftewel een daling van 70%.
Koperdiefstallen bij het elektriciteitsnet zijn licht toegenomen, maar die stijging valt te verklaren door een meer accurate registratie van deze vorm van criminaliteit.
Koperdiefstal kan tot gevaarlijke situaties kan leiden, zoals op het spoor en het hoogspanningsnet. De daling van heet aantal koperdiefstallen is te danken aan de goede samenwerking tussen de branches, het ministerie, de nationale politie en het Openbaar Ministerie. Binnen de Actie Koperslag is er door deze partijen intensief samengewerkt om koperdiefstal te verminderen. Ook heeft minister Opstelten gezorgd voor een wettelijke identificatieplicht bij de contante inkoop van koper.
De actie Koperslag is nu afgerond, maar dat wil niet zeggen dat er nu geen aandacht meer is voor koperdiefstal. Zo wordt er per kwartaal bijgehouden hoeveel koperdiefstallen er worden gepleegd, hoeveel verdachten er worden aangehouden verdachten en of  de registratie- en legitimatieplicht goed wordt gehandhaafd.
Cookieinstellingen