‘Vreemde sterrenkijker’ op Landmachtdag

Het was woensdag prachtig weer voor de Limburgse Jagers om met enkele legervoertuigen, wapens en militaire uitrusting het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht onder de aandacht van het publiek te brengen. 

Dat publiek ging op de Markt in Sittard geïnteresseerd een praatje aan met het aanwezige landmachtpersoneel, dat graag en met zekere trots uitleg gaf over de aanwezige voertuigen, wapens en uitrusting.
Een schoolklas arriveert. “Is dat een sterrenkijker?” vraagt een meisje naast schiettuig dat er inderdaad wel iets van weg heeft. “Sjiek, een tank!” zegt een joch.  “Nee, dat is geen tank, maar een pantservoertuig waarmee personeel in een gevechtssituatie wordt vervoerd,” verbetert een tweede luitenant hem. Het SAAB-pantserrupsvoertuig is de hypermoderne opvolger van de oude YPR-pantserrupsvoertuigen van de landmacht, compleet met camera’s rondom zodat het personeel dat in het voertuig naar de bestemming wordt gebracht kan zien wat er rondom gebeurt. Het gevaarte haalt in open terrein snelheden tot 80 kilometer per uur en is bewapend met een boordkanon en een mitrailleur.
Een klas schoolkinderen kreeg eveneens uitleg en de kinderen mochten door het vizier raketwerper en mitrailleurs kijken. Of plaatsnemen in het pantservoertuig of ervaren hoe het ligt in een militaire slaapzak. En het leukste was nog wel geschminkt te worden met camouflagekleuren.
Cookieinstellingen