GroenLinks en SP bedanken voor de eer

Tijdens de derde bijeenkomst rond de vorming van een nieuwe coalitie in de gemeenteraad van Sittard-Geleen donderdagavond waren alle partijen uitgenodigd om – op hoofdlijnen – hun commentaar te geven op het hoofdlijnenakkoord zoals CDA en GOB dat deze week overeenkwamen.

In het algemeen spraken de partijen hun waardering uit over de positieve insteek van het akkoord. Burgerparticipatie, ruimte voor voorstellen ‘van buiten naar binnen’, een uitnodigende en verbindende bestuursstijl met meer ruimte voor eigen initiatief en debat sprak alle partijen aan. Als kanttekening daarbij gaf de SP aan dat het gemeentebestuur op sommige terreinen toch ook een eigen visie en richting zal moeten aangeven, vooral waar het om de zwakkeren in de samenleving gaat.
SP en GroenLinks doen niet meer mee
Inhoudelijk waren er stevig kritische geluiden te horen. GroenLinks en de SP waren het meest uitgesproken tegen het voorliggend akkoord, omdat er geen of veel te weinig aandacht zou zijn voor de sociale paragraaf. In dit akkoord is volgens GroenLinks niets terug te vinden van een evenwichtig beleid waarin ook voor de zwakkeren in de samenleving voldoende aandacht is. Het zou een ruk naar rechts betekenen, een afscheid van alles waarvoor de vorige coalitie vier jaar lang heeft gestaan. In de ogen van GroenLinks vinden CDA en GOB het herhuisvesten van ambtenaren belangrijker dan een evenwichtige besteding van de middelen en aandacht voor de kwetsbare groepen in de samenleving.
Een soortgelijk kritisch geluid kwam van SP-zijde. Die partij leverde daarnaast kritiek op het proces: drie weken hebben CDA en GOB aan dit akkoord gewerkt en nu mogen volgens de SP de andere partijen binnen twee dagen reageren en liefst tekenen bij het stippellijntje. De SP voelt zich door deze benadering voor het blok gezet.
SP en GroenLinks gaven te kennen zich niet achter het akkoord te willen scharen, maar de andere partijen waren een stuk gematigder in hun kritiek. Ze konden zich vinden in de centrumaanpak en de wijkenaanpak, al kwam bij de meesten ook het verzoek naar voren om in het akkoord meer aandacht te schenken aan duurzaamheid, milieu, natuur en ook aan de sociale paragraaf.
Noël Lebens ging in zijn reacties op de commentaren van de partijen in op de geleverde kritiek. Duurzaamheid is volgens Lebens een punt dat niet steeds apart benoemd hoeft te worden, maar dat altijd integraal onderdeel uitmaakt van de te nemen beslissingen. De kritiek van de SP op de korte tijd tussen verspreiding van het akkoord en de gelegenheid om daar een mening over te geven wees hij van de hand met de opmerking dat het voor een geoefend lezer toch binnen twee dagen te doen moet zijn om een stuk van effectief 14 pagina’s, waarin het om hoofdlijnen van beleid gaat, te doorgronden. Wat de sociale paragraaf betreft gaf Lebens aan dat CDA en GOB vooral inzetten op het aan het werk krijgen van mensen. “Voor wie dat niet wil lukken is er nog steeds een sociaal vangnet. Dat was zo en dat blijft ook in de toekomst zo.”
Door het stof
Als laatste reageerde Pieter Meekels, lijsttrekker van het GOB, op de mening van GroenLinks dat het GOB met dit akkoord diep door het stof zou zijn gegaan voor het CDA. Meekels zag dat geheel anders: CDA en GOB hebben volgens hem samen op evenwichtige wijze aan het akkoord gewerkt
Aan de hand van de reacties worden er de komende dagen met diverse partijen gesprekken gevoerd. Het streven blijft om op 6 mei de coalitievorming afgerond en de wethoudersposten verdeeld te hebben.
Cookieinstellingen