Kritiek op ongezond Koningsontbijt voor scholieren

Foto:

Het Koningsontbijt zal het dit jaar misschien zonder de Hollandse hagelslag en pindakaas moeten doen. Het Voedingscentrum en Foodwatch zien het liefst dat dit heerlijke broodbeleg van tafel gaat. Het Koningsontbijt is nu namelijk te ongezond en het is een slecht voorbeeld voor kinderen.

“Producten als pindakaas, hagelslag en chocopasta horen niet op een gezonde dag thuis waar bewegen centraal staat”, aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. “Wij denken dat ouders dit als een voorbeeldontbijt zien en dat is niet zo.”
Foodwatch, zelfbenoemd waakhond van de voedselindustrie, stelt dat het ontbijt vooral goed is voor merken als Venz, Nutella en Calvé om reclame te maken voor hun ‘veelal onverantwoorde’ producten.
Kinderen moeten sober ontbijten
Het ideale ontbijt voor een basisschoolleerling ziet er volgens het Voedingscentrum zo uit: een sneetje volkorenbrood dun besmeerd met halvarine, met appelstroop. Of een volkoren beschuit, belegd met plakjes banaan. De rest van de banaan is samen met een scheutje sinaasappelsap en een deciliter halfvolle yoghurt genoeg voor een bananenshake.
Maar in de zogeheten ontbijtdozen voor het Koningsontbijt, geleverd door supermarktketen Jumbo, zitten de volgende producten: volkorenbrood, een pot pindakaas, kuipje halvarine, twee pakken halfvolle houdbare melk, drie pakjes soja-chocodrink, een pak hagelslag met minder suiker, een pot appelstroop, een pot chocoladepasta, smeerbare kaas, zak met appels, snoeptomaatjes en komkommer.
Suiker is verboden
“We hadden liever een volledig gezond Koningsontbijt gezien”, aldus de zegsman van het Voedingscentrum, die erkent dat er ook gezonder producten bij zitten. “Maar ouders moeten dit niet als voorbeeld nemen. Het Nationaal Schoolontbijt in november schotelt enkel producten voor die wij hebben goedgekeurd. Het is jammer dat Jumbo dit heeft nagelaten.” De supermarktketen kon woensdag niet direct reageren.
De organisatie van de Koningsspelen heeft voor de samenstelling van het ontbijt gekeken naar een ‘gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt voor de Koningsspelen’. “De kinderen moeten hiermee genoeg energie krijgen voor het sportieve deel van de Koningsspelen”, is te lezen op de website.
Door: Novum 
Cookieinstellingen