Lokfiets leidt tot steeds meer aanhoudingen

Foto:

Zogenoemde lokfietsen leiden steeds vaker tot succes in de strijd tegen fietsendiefstal. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Stavc) donderdag.

Uit cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat in 152 van de 228 gevallen dat een lokfiets werd ingezet, dat resulteerde tot de aanhouding van de dief. De speciale fiets werd vorig jaar in totaal achthonderd keer ingezet, wat over het hele jaar leidde tot 290 aanhoudingen. “Het succes van de inzet neemt dus alleen maar verder toe”, stelt de Stavc.
De lokfietsen zijn een aantal jaar geleden in het leven geroepen om de fietsendiefstal terug te dringen. De fiets staat voor een samenwerkingsverband tussen fabrikanten, overheid, politie, openbaar ministerie, gebruikersorganisaties, retailers en verzekeraars.
De fietsen zijn voorzien van een volgsysteem. Op verzoek van gemeenten en politie kunnen de tweewielers in verschillende regio’s ingezet worden om zo fietsendieven aan te kunnen houden.
Aanhoudingen
In 2011 werd 110 keer een lokfiets ingezet en leidde dit tot 150 aanhoudingen. In 2012 werd de lokfiets naar schatting 150 keer ingezet en leidde dit tot tweehonderd aanhoudingen, zegt projectleider tweewielers Mojgan Yavari van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.
De lokfiets wordt sinds 2008 ingezet. “Toen waren er nog maar tien lokfietsen. Inmiddels zijn dat er tachtig, die jaarlijks meerdere keren zijn ingezet, zegt Yavari. De fietsen komen van verzekeraars. Als zij geld hebben uitgekeerd voor een gestolen fiets die later wordt teruggevonden, kunnen ze de fiets houden en inzetten voor het tegengaan van diefstal. 
Ook heler voor de bijl
Aanvankelijk werden de lokfietsen neergezet op plaatsen waar vaak fietsen worden gestolen, om vervolgens door drie agenten in de gaten te worden gehouden. “Als de fiets dan werd gestolen, kon de dader meteen worden opgepakt.” Tegenwoordig is ongeveer de helft van de fietsen uitgerust met een digitaal volgsysteem. De politie grijpt dan niet meteen in, maar wacht totdat de dief de fiets naar de heler heeft gebracht zodat hij ook kan worden opgepakt. 
De lokfiets is zo populair dat er een wachtlijst voor is. Politiekorpsen moeten drie maanden wachten voordat ze de aangevraagde lokfiets in kunnen zetten. “Vorig jaar was de wachttijd nog een halfjaar, maar toen hadden we nog maar 35 lokfietsen.”
Juridische beperkingen
Voor de inzet van de lokfiets moet de politie met justitie afstemmen waar ze worden ingezet en hoe. “Justitie vindt het bijvoorbeeld niet altijd goed als een lokfiets bij een centraal station niet op slot wordt gezet. Het doel van deze methode is vooral de professionele dieven op te pakken en niet de gelegenheidsdieven.”
De dief mag namelijk niet worden uitgelokt. Hij of zij moet al vooraf van plan zijn geweest een fiets te gaan stelen. Daarom moet de lokfiets er gemiddeld uitzien. Een peperdure fiets die overduidelijk niet op slot staat, zou bijvoorbeeld te veel opvallen.
In november 2011 stal een man uit Enschede zelfs twee keer dezelfde lokfiets van de politie.
Door: Novum 
Cookieinstellingen