Fusie ziekenhuizen in januari 2015

Wanneer het Heerlense Atriumziekenhuis en het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen in januari 2015 hun fusie afronden zal ook bekend zijn onder welke naam het ziekenhuis dan verder gaat.

In eerste instantie is het aan het personeel om met naamvoorstellen te komen. Uit die voorstellen worden er een aantal geselecteerd, waar het publiek dan vervolgens op mag stemmen.
De fusie tussen beide ziekenhuizen zou op 1 augustus rond moeten zijn, maar dat moment is nu uitgesteld tot januari 2015 omdat er nog een aantal zaken moet worden geregeld, onder andere rond de financiering.
Provincie en ziektenkostenverzekeraar CZ zagen in 2009 een fusie van het Atriumziekenhuis en Orbis MC als een goede oplossing voor de financiële problemen van Orbis. Het ziekenuis van de 21e eeuw dreigde kort na de opening over de kop te gaan. Uit een onderzoek van Adviesbureau Berenschot bleek dat beide instellingen door samenwerking 30 tot 35 miljoen euro structureel zouden kunnen besparen.
Naast die besparing zou samenwerking nog een aantal voordelen bieden. Door schaalvergroting – door concentratie van een specialisme op één locatie – zou de medische kwaliteit verbeteren en kan belangrijke zorg voor de regio behouden blijven.
Maar door de concentratieplannen is er de laatste tijd ook onrust ontstaan: de voorgenomen centralisatie van de verloskundige zorg in een op te richten Moeder-Kindcentrum in Heerlen en het al dan niet blijven bestaan van de afdeling SEH (spoedeisende hulp) in beide ziekenhuizen hebben tot protesten en vragen geleid. Beide ziekenhuizen behouden in elk geval hun afdeling SEH.
SP-kamerlid Van Gerven (SP) heeft aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen, en de mogelijke concentratie van klinische verloskunde in Heerlen een aantal vragen ingezonden, waarop de minister nog antwoord moet geven.
Zie ook:
Cookieinstellingen