Steeds meer slachtoffers identiteitsfraude

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Volgens FraudeHelpdesk.nl is één op de vier van de bezoekers van haar website slachtoffer van identiteitsfraude. Zij ontvingen rekeningen voor spullen die door een ander waren besteld op naam van de gedupeerde. 

Fraudehelpdesk ondervroeg 998 websitebezoekers. Van de groep van bijna 250 benadeelden hebben 119 personen nog steeds last van de gevolgen van deze vorm van identiteitsfraude.
Een kleiner groepje van 72 slachtoffers is veel tijd en geld kwijt aan het terugdraaien van de situatie waarin zij door toedoen van fraudeurs verzeild zijn geraakt. Zo’n fraudeur kan dicht bij het slachtoffer staan, zoals een wraakzuchtige ex of een haatdragende collega, maar het kan ook een volslagen onbekende zijn die op naam en rekening van het slachtoffer artikelen heeft gekocht, meestal bij webwinkels.
Nog altijd 45 gedupeerden geven aan dat niemand hen gelooft: de webwinkels niet, de politie niet, het incassobureau niet …
Identiteitsfraude is een groeiend probleem. Bij Fraudehelpdesk.nl hebben zich in het eerste halfjaar ruim vijfhonderd mensen gemeld met klachten over misbruik van persoonsgegevens, zo meldt de site. Slachtoffers zijn voor gemiddeld 3000 euro benadeeld. In 2013 waren er nog 77 meldingen.
Bron: fraudehelpdesk.nl
Cookieinstellingen