Snoeiafval taxus voor kankerbestrijding

Foto:

Tientallen steden in Nederland – waaronder Sittard-Geleen – zijn gestart met de inzameling van snoeiafval van taxushagen. In het jonge snoeiafval van de plant zit het stofje baccatine 3, dat wordt toegepast bij chemotherapie.

Sittard-Geleen zamelt als eerste gemeente in de provincie tot en met 30 augustus snoeiafval van taxus in.  Wethouder Leon Geilen beet maandagmiddag het spits af door een taxushaag aan het Deken Trienekensplein in Geleen te lijf te gaan.
De wethouder (o.a. Leefomgeving): “De gemeente Sittard-Geleen is benaderd door de Stichting Vergroot de Hoop, om ons gemeentelijk snoeiafval van taxus ter beschikking te stellen voor kankerbestrijding. Voor dit goede doel doen we dat natuurlijk graag. Tevens hebben we hoveniers aangeschreven in onze gemeente. Ook zij kunnen het taxussnoeiafval naar onze werkplaatsen brengen. Ook particulieren mogen hun snoeiafval van taxus brengen. Blijkt de inzameling een succes, dan geven we deze actie volgend jaar een vervolg.”
Aan de inzameling van taxus zitten wel een aantal voorwaarden, want niet al het snoeiafval is namelijk geschikt. Het bruikbare deel van de taxus betreft het éénjarige snoeisel van maximaal 30 centimeter lang en 1 centimeter dik. Ook moet het snoeiafval zuiver zijn, want wanneer het snoeiafval is vermengd met aarde of ander snoeisel is het niet bruikbaar voor verdere verwerking. Geadviseerd wordt daarom om een doek of zeil op de grond te leggen waarop het snoeiafval wordt opgevangen.
Er zijn wel heel wat naalden nodig om een klein beetje werkzame stof te krijgen. Voor één sessie chemotherapie is namelijk één kubieke meter aan takjes nodig. Daarvoor moet zo’n dertig meter heg worden gesnoeid. Bovendien bevatten alleen jonge takken het benodigde stofje baccatine 3.
In België verzamelen gemeenten al een aantal jaren het snoeiafval van taxus. Vorig jaar werd in vierhonderd Belgische gemeenten 7400 kubieke meter taxussnoeisel ingezameld.
Inleveradressen
Het schone taxussnoeiafval kan gratis worden ingeleverd bij de gemeentelijke werkplaatsenen dus niet bij de milieuparken:
– Born: Floriantstraat 5
– Geleen: Jubileumplein 11
– Sittard: Industriestraat 4
Kijk voor meer informatie over haagdonatie op www.vergrootdehoop.nl.
Cookieinstellingen