Koninklijke erepenning voor Schutterij HH Marcellinus en Petrus

Foto:

Op 17 augustus 2014 ontving Schutterij HH Marcellinus en Petrus uit Geleen uit naam van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de Koninklijke Erepenning. Burgemeester Sjraar Cox overhandigde deze penning tijdens de receptie en huldiging van de jubilarissen voorafgaand aan het Burgerkoningschieten. 

Schutterij HH Marcellinus en Petrus werd opgericht in 1639 en viert dit jaar het 375-jarig bestaan. De schutterij is diep geworteld in het Geleense en ontbreekt dan ook zelden bij activiteiten en evenementen in Geleen. 
HH Marcellinus en Petrus is aangesloten bij de Schuttersbond St. Gerardus en telt ruim 70 leden, waaronder een groot aantal jeugdleden. Sinds 2006 heeft de schutterij voor het eerst in hun geschiedenis een Keizer. Als een schutterskoning 3x achter elkaar koning is, dan wordt hij keizer en dat blijft hij voor het leven. 
Met grote regelmaat sleept de schutterij prijzen in de wacht bij de diverse bondsfeesten. Successen waren er bijvoorbeeld bij de recente bondsfeesten in Spaubeek en in Stein, het ZLF in Vijlen en het OLS in Grevenbicht. Dit alles is nu reden voor deze bijzondere blijk van waardering van de Koning.
Een vereniging die tenminste 50 jaar bestaat kan in aanmerking komen voor een Koninklijke Erepenning. Deze penning wordt verleend bij de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar.
Cookieinstellingen