Fraai monument voor Thur Laudy

“Op ooze wal zo sjik, wie dae óm Zitterd lik” – welke Sittardenaar kent deze liedregels niet? Maar of al die mensen die dit zeer bekende Sittardse liedje kennen ook weten wie het heeft geschreven, dat is nog maar zeer de vraag.

De schrijver was Thur Laudy (1886-1975). In 1919 schreef hij voor de revue “Zitterd, wie ’t kriesch en lach” dit loflied op de Sittardse wallen. Nu, bijna 100 jaar later, is het nog steeds een bekende wals die op treffende wijze weergeeft hoe Sittardenaren dit culturele erfgoed waarderen. Thur Laudy heeft zich zijn hele verdere leven ingezet voor het behoud van wallen, grachten en schootsvelden.
Dat was reden voor de – inmiddels overleden – oer-Sittardenaar Hein Bovendeaard om het initiatief te nemen voor het realiseren van een eerbetoon aan Thur Laudy, als dank voor zijn inzet voor het behoud van de omwalling van de door hem gekoesterde oude stad. 
Hein Bovendeaard zocht en vond medestanders die zich in 2011 verenigden in het “Comité Thur Laudy”. Het comité vroeg en kreeg samenwerking met de Stichting Jacob Kritzraedt, die in 1952 werd opgericht tot behoud van de Begijnenhofwal. Het toenmalig gemeentebestuur was voornemens deze wal te slopen. In de wederopbouwtijd na de oorlog was er nu eenmaal niet bij iedereen oog voor de waarde van lokale historie en cultureel erfgoed… En ook daarvóór betekende stadsvernieuwing dat er weleens een doorbraak ‘nodig’ was. In 1920 was dat letterlijk het geval, toen de stadswal werd doorbroken om de aanleg van de Deken Tijssenstraat mogelijk te maken.
Na het overlijden van Hein Bovendeaard in 2013 beschouwden de overige leden van het comité het als een opdracht om zijn wens te realiseren. In overleg met de wethouder van cultuur en beleidsambtenaren is een mooi plan tot stand gekomen dat aan een aantal eisen voldoet. 
Het voorstel geeft blijk van zorg voor behoud van het culturele erfgoed van Sittard. Het wekt blijvend belangstelling op voor de stadswallen en onderstreept het toeristisch belang ervan, bijvoorbeeld als rustpunt voor de VVV-gidsen. Ook moet het plan aanknopingspunten bieden voor historische educatie. Er komt een lesbrief voor basisscholen en leerlingen van Fontys Hogeschool gaan die lessen verzorgen. Ook wordt samengewerkt met de technische afdeling van het DaCapocollege: leerlingen worden betrokken in de fysieke realisatie van het kunstwerk.
In samenspraak met het Huis voor de Kunsten in Roermond werden enkele ontwerpers uitgenodigd om op basis van het programma van eisen een voorstel te doen. Daaruit werd het ontwerp van Cyriel Laudy als beste gekozen. 
p2yqmea1iibo7h6ivupnazkyv
De plek waar het kunstwerk annex rustpunt annex ontmoetingsplek wordt gerealiseerd.
In zijn plan wordt rond de eerste linde op de hoek van de Begijnenhofwal en de Deken Tijssenstraat een driehoekig rustpunt en ontmoetingspunt gecreëerd. Rondom zijn de zijden bekleed met het silhouet van de oude binnenstad, waaromheen de stadswal ligt. Daarop staan taferelen uit “Op ooze wal” afgebeeld. Het silhouet is opgebouwd uit vijf opeengestapelde lagen Corten-staal en wordt middels led-verlichting aangestraald. Aan twee zijden van het kunstwerk bevindt zich een zitbank. 
Het geheel is vandalismebestendig en door zijn zichtbare ligging is er voldoende sociale contrôle. Het biedt zicht op de schootsvelden en Ligne, en is andersom ook van daaruit goed zichtbaar.
ob7ip7qlt7epiz7jjmju058ma
Artist impression van het kunstwerk.
Het comité is druk in de weer met de werving van de voor realisatie benodigde middelen. De totale kosten belopen 45.000 euro, waarvan op dit moment 25.000 euro nog niet zijn gedekt. Inmiddels hebben 18 verenigingen, stichtingen en scholen in de binnenstad zich al enthousiast over het project uitgesproken en hun steun aan het project toegezegd.
Als het aan het comité ligt wordt het kunstwerk op 19 maart 2015 – Sint Joep – onthuld, maar men houdt zekerheidshalve een slag om de arm. Of de gewenste datum haalbaar is hangt onder meer af van de voortgang van de renovatiewerken aan de walopgangen en de aanleg van een ‘brug’ over de gracht op de Deken Tijssenstraat. En evenmin onbelangrijk: de nog ontbrekende 25.000 euro moeten dan ook zijn binnengehengeld. 
Wilt u dit project steunen?
Wie het project graag financieel wil steunen wordt van harte uitgenodigd dat te doen door een bedrag over te maken op NL18RABO 01876 666 01 ten name van de Stichting Jacob Kritzraedt te Sittard, onder vermelding van Thur Laudy. Elk bedrag is welkom. 
Voor bedrijven bestaat overigens de mogelijkheid om één (of meer) van de in totaal 15 reliëflagen – vijf per zijde van het kunstwerk – te sponsoren. Dat kost voor één laag 1000 euro.
czflvbk49i9rzkf9arqj19bxh
Bovenaanzicht.

Over de Sittardse wallen 

Sittard kreeg in 1243 stadsrechten. Dat hield onder meer in dat de jonge stad zichzelf  mocht voorzien van een verdedigingsstelsel. Zo’n stelsel bestond meestal uit schootsvelden, grachten, omwalling, stadsmuren, stadspoorten en bolwerken. 


Na enkele uitbreidingen, in de loop van de tijd, ontstond de huidige vorm van de oude binnenstad. Op dit moment is driekwart van de aarden omwalling en de schootsvelden nog redelijk intact. 

Cookieinstellingen