Ligne: bouw vordert gestaag

Foto:

Nu de garage en fietsenkelder onder Ligne zo goed als klaar zijn gaan de bovengrondse werkzaamheden nu goed van start. De eerste kolommen en wanden staan er al en er worden al voorbereidingen getroffen voor de vloer van de eerste etage van het zuidblok.

Sinds kort zijn er weer verkeersmaatregelen van kracht, die ervoor moeten zorgen dat het bouwproject van alle kanten goed kan worden bereikt door bevoorradings- en bouwverkeer.
Rijksweg Noord
Om voldoende ruimte te bieden aan het bouwverkeer en de (verkeers)veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, is de barrier langs de bouwplaats op de Rijksweg Noord verder de rijbaan op verplaatst. Auto- en vrachtverkeer in noordelijke richting op de Rijksweg Noord wordt daarom vanaf het kruispunt met de Wilhelminastraat omgeleid. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven. Voor oversteekplaatsen worden extra markeringen aangebracht.
Stationsplein
Het Stationsplein blijft gewoon toegankelijk in beide rijrichtingen. Evaluatie van de verkeersmaatregelen die golden van augustus tot november 2013 wees uit dat het instellen van eenrichtingverkeer op het Stationsplein niet leidde tot de gewenste effecten. Vandaar dat deze verkeersmaatregel niet meer wordt ingesteld.
Bereikbaarheidsplan
Gemeente en aannemer doen er alles aan om (verkeers)overlast voor omwonenden en omliggende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. En het centrum van Sittard bereikbaar te houden. De gemeenteraad heeft hiervoor in 2013 een zogenaamd BLVC-plan vastgesteld. Voor de uitvoering daarvan is een half miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook de winkels en bedrijven rond de bouwplek ontvangen extra geld voor marketingacties om tijdens de bouwperiode winkelend publiek te blijven trekken.
Werkzaamheden openbare ruimte – fase 1
De werkzaamheden voor de openbare ruimte rond Ligne starten in het laatste kwartaal van 2015. De aanbesteding van deze werkzaamheden vindt plaats in het derde kwartaal van 2014. Bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie zijn belangrijke selectiecriteria in deze aanbestedingen. In de eerste fase van de werkzaamheden wordt de openbare ruimte rond de parkeergarage, fietsenkelder en gebouwen van Ligne aangelegd. Hieronder vallen de brug over de Keutelbeek, een deel van de straat Linde, het nieuwe plein, de straten in het projectgebied en de rijbaan van de Rijksweg Noord in noordelijke rijrichting (langs de gebouwen). Deze openbare ruimte moet medio mei 2016 zijn aangelegd zodat Zuyd Hogeschool het nieuwe gebouw kan inrichten waarin zij vanaf september 2016 het nieuwe schooljaar beginnen.
Werkzaamheden openbare ruimte – fase 2 
Vanaf het 2e kwartaal 2016 wordt de resterende openbare ruimte aangelegd. De Keutelbeek wordt dan ontkluisd en opnieuw ingericht van Linde tot het begin van de schootsvelden aan de Haspelsestraat. Tevens wordt dan de brug over de Keutelbeek van het plein naar de schootsvelden aangelegd. Daarna worden de schootsvelden zelf afgerond, evenals het deel van de Deken Tijssenstraat vanaf de Haspelsestraat door de schootsvelden naar de brug over de gracht. Als laatste worden Linde en de Rijksweg Noord van De Wissel tot aan de Wilheminastraat onder handen genomen.
Toenemende bedrijvigheid bij afbouw en ingebruikneming gebouwen
In de tweede helft van 2015 zit de bouwaannemer volop in de afbouwfase met tal van toeleveranciers. Vanaf het laatste kwartaal van 2015 komt daar de aannemer openbare ruimte ook nog bij. De aan te leggen openbare ruimte rond Ligne omvat maar liefst 30.000m2. Ook hiervoor vindt het nodige bouwverkeer plaats. Na de oplevering van het gebouw medio mei 2016, maakt de bouwaannemer plaats voor de toeleveranciers van de inrichting van het gebouw. Dan gaan Zuyd Hogeschool, Museum Het Domein, Biblionova, Filmhuis Het Domein, winkeliers en bewoners hun panden inrichten en in gebruik nemen. In de periode naar oplevering en ingebruikneming van de gebouwen is er dus sprake van steeds toenemende bedrijvigheid in en rond Ligne. 
Ontwikkelingen centrum Sittard
In het centrum van Sittard wordt de komende tijd op meerdere plekken gewerkt. Enkele van die werkzaamheden vinden plaats in de directe omgeving van Ligne, zoals de aanleg van rotonde de Wissel (kruispunt Rijksweg Noord, Elisabeth van Barstraat, Odasingel – medio oktober 2014 tot eerste kwartaal 2015) en de aanleg van de ‘brug’ over stadsgrachten bij de Deken Tijssenstraat (eind 2014 tot begin 2015). Ook tijdens deze werkzaamheden is bereikbaarheid een belangrijk aandachtspunt. 
Meer informatie hierover vindt u te zijner tijd op de gemeentelijke website, www.sittard-geleen.nl/werkinuitvoering
Cookieinstellingen