Bijzonder lectoraat Koraal Groep bij Zuyd Hogeschool 

Foto:

Zuyd Hogeschool krijgt er een bijzonder lectoraat bij, dat wordt ingevuld door Xavier Moonen van de Koraal Groep. Daarmee intensiveren Koraal Groep en Zuyd Hogeschool hun samenwerking op het terrein van zorggerelateerd onderzoek, zorginnovatie en onderwijs.

Bij Koraal Groep staan mensen met een beperking of belemmering op verstandelijk, lichamelijk en/of psychosociaal gebied centraal. 
Xavier Moonen
Xavier Moonen is gepromoveerd in de pedagogiek en is als onderzoeker en beleidsadviseur werkzaam bij Koraal Groep in Sittard. Daarnaast is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich vooral bezig met projecten rond het doen van onderzoek over en samen met mensen met een verstandelijke beperking. 
Anders denken en handelen
De komende jaren wordt de innovatie van de zorgberoepen zelf en de bijbehorende zorgopleidingen wellicht de meest cruciale zorginnovatie. Zorgprofessionals zullen de komende tijd anders moeten gaan denken en handelen. Het uitgangspunt zal niet langer zijn “welke zorg kan ik bieden?”, maar “welke zorg heeft u nodig?”. De tendens is niet meer om beperkingen te compenseren, maar om in te zoomen op krachten en talenten van cliënten. Tegelijkertijd zullen ook mensen met een (langdurende) zorgbehoefte anders moeten gaan denken en handelen. Het uitgangspunt zal niet langer zijn “op welke zorg heb ik recht?”, maar ” wat kan ik zelf, zo nodig samen met mensen in mijn omgeving, doen om mijn situatie te verbeteren?”. Dit anders denken en handelen betekent voor mensen met een verstandelijke beperking – juist vanwege hun beperking – een extra uitdaging.
Centraal thema
Het centrale thema van dit bijzonder lectoraat is ‘inclusie van mensen met een verstandelijke beperking’. Dit thema past uitstekend bij de ontwikkelingen binnen Zuyd Hogeschool en bij de visie van Koraal Groep. In haar visie gaat Koraal Groep ervan uit dat mensen met beperkingen en/of belemmeringen zelf aangeven wat ze van waarde vinden voor de invulling van hun leven. Het is belangrijk dat iedereen optimale kansen krijgt. De advisering en ondersteuning van Koraal Groep zijn er dan ook op gericht cliënten actief mee te laten doen aan de samenleving. 
Onderzoeksvragen en speerpunten voor het lectoraat zijn:
  1. het toerusten van (aankomende) professionals om op een effectieve en respectvolle manier inclusie van mensen met een verstandelijke beperking te kunnen bevorderen.
  2. het toerusten van mensen met een verstandelijke beperking, niet alleen om te kunnen participeren in de samenleving, maar ook om te kunnen participeren in de besluitvormingsprocessen die hiermee verbonden zijn.
  3. de toepassing van nieuwe technologieën in de zorg.
“Het mooie aan de samenwerking tussen Zuyd Hogeschool en Koraal Groep is dat praktijk en theorie elkaar vinden”, zegt bestuursvoorzitter Hank van Geffen. “Ons vertrekpunt voor de samenwerking is dat we vanuit de wetenschap kunnen onderbouwen wat goede zorg is én dat diezelfde wetenschap ons helpt oplossingen te vinden bij vragen over wat goede zorg is en of de zorg het goede doet. Mooi meegenomen is bovendien dat wij studenten in onze regio – Limburg – kennis kunnen laten maken met Koraal Groep. Wellicht leidt dat in de toekomst tot een win-win-situatie.”
Cookieinstellingen