Handhaving op en rond het water

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Rijkswaterstaat, de twee Limburgse waterschappen Peel & Maasvallei en Roer & Overmaas, de politie en de Groene Brigade van de Provincie Limburg hielden dinsdag een handhavingsactie op en rond de Limburgse wateren. 

De actie was gericht op de veiligheid, de leefbaarheid en de gezondheid op en rond de Limburgse wateren voor mens, dier en plant.
Toezicht en handhaving zijn essentieel om de bewustwording van regels en wetgeving te vergroten, zodat ze beter worden nageleefd. Zo blijven de oppervlaktewateren veilig voor mens, dier en plant. De kwaliteit van het water, de waterbodem en de veiligheid van de waterkeringen zijn er mee gediend.
Handhavingsdag
Tijdens deze handhavingsdag werd toezicht gehouden vanuit de lucht, op het water en vanaf het land. In totaal gingen 13 teams op pad. Elk team was samengesteld uit politie, groene brigade en inspecteurs van de waterschappen, waardoor op een breed scala aan wet- en regelgeving kon worden gecontroleerd en waarbij zo nodig ook handhavend kon worden opgetreden.
Toezicht
Het toezicht richtte zich op een breed scala aan activiteiten op en rond het water dat in beheer is van Rijkswaterstaat en de waterschappen: de Maas en een deel van haar zijtakken, de kanalen en de beken. Er werden watermonsters genomen bij bedrijven, die op het water lozen, om te controleren of alles aan de verstrekte vergunningen voldoet. Bij waterkeringen werd gelet op (niet)vergunde activiteiten en bij agrarische bedrijven was er aandacht voor het juiste gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Ook was er toezicht op visserij, scheepvaart, transporten met grond en baggerspecie en recreatie op het water en aan de waterkant. Daarbij werd ook gecontroleerd op alcoholgebruik.
Een helikopter werd ingezet om zicht te krijgen op mogelijke illegale olielozingen, verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen (vlakbij een watergang) en niet vergunde activiteiten. Zo konden de handhavingsteams op de grond doelmatig worden ingezet en aangestuurd.
Cookieinstellingen