Prognose Bovag: accijnsmaatregel kost schatkist geld

Foto:

Sinds het ingaan van de accijnsmaatregel op LPG en diesel is de verkoop van die brandstoffen binnen Nederland fors gedaald. De afzet van diesel daalde in de eerste zes maanden van 2014 met maar liefst 200 miljoen liter.

Het is sinds januari vanwege de grote prijsverschillen voor zowel particulieren als (transport)bedrijven in de grensregio’s aantrekkelijk om over de grens te tanken.
Bovag en BETA verwachten op basis van CBS-cijfers dat over het hele jaar zo’n 500 miljoen liter diesel en ruim 100 miljoen liter LPG minder de vuldop passeren dan het jaar ervoor. Op basis van die prognose zou de schatkist in plaats van de beoogde extra inkomsten van 280 miljoen euro per jaar er 3 miljoen op achteruit gaan. Veel tankstationhouders hebben te lijden van deze omzetderving en sommigen hebben hun deuren noodgedwongen gesloten.
Of de accijnsmaatregel wordt teruggedraaid is nog maar de vraag, want staatssecretaris Wiebes van Financiën lijkt vooralsnog onvermurwbaar. Misschien dat lokale politici dan maar eens wat harder op de Haagse trom moeten slaan, want volgens Bovag wil zestig procent van de Nederlandse wethouders, gemeenteraadsleden en burgemeesters af van de accijnsverhoging. Het gaat daarbij niet alleen om oppositiepartijen. Ook een meerderheid van VVD, SGP, CU en D66 is vóór het terugdraaien van de accijnzen. In de Tweede Kamer steunen deze partijen daarentegen juist het accijnsbeleid van kabinet.
Cookieinstellingen