Afvalwaterverwerking: het collectief staat voorop

De gemeenten in de westelijke Mijnstreek stellen komende maanden het beleidsplan Afvalwater Westelijke Mijnstreek 2015-2020 vast. In dat plan staan onder meer afspraken over onderlinge samenwerking op het gebied van de inzameling, het transport en de zuivering van afvalwater.

Afvalwater is de verzamelnaam voor stedelijk afvalwater (het riool), hemelwater (toename neerslag ten gevolge van klimaatveranderingen) en grondwater. 
Grondwater levert momenteel weinig overlast op, maar hemelwater de laatste tijd des te vaker, variërend van tijdelijke hinder tot ernstige overlast, waarbij sprake is van economische schade of gevaarlijke situaties. Oplossingen worden gezocht in het afkoppelen van het regenwater van het riool met infiltratie in de bodem of lozing op het oppervlaktewater. 
Stedelijk afvalwater vraagt om efficiënt beheer en onderhoud van het rioleringsstelsel, maar dan wel tegen zo laag mogelijke kosten en met inzet van moderne technieken.
Alle die zaken rond afvalwater zijn een verantwoordelijkheid van de gemeenten en Waterschap Roer en Overmaas. In het verleden keken de gemeenten alleen naar hun eigen verantwoordelijkheid wat de afvalwaterverwerking betreft en eigenlijk is dat vreemd. Afvalwaterstromen houden immers niet op bij de gemeentegrenzen, en daarom is onderlinge afstemming, communicatie en taakverdeling op dit gebied van groot belang.
Daarom stellen de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek nu voor het eerst samen een beleidsplan op rond de verwerking van het afvalwater, met het doel om kosten te besparen, de kwaliteit te verhogen en de kwetsbaarheid te verlagen.  
Wethouder Leon Geilen, tevens bestuurlijk regiotrekker Waterbeheer Westelijke Mijnstreek: “In de Westelijke Mijnstreek wordt steeds intensiever en ook met het waterschap Roer en Overmaas, samengewerkt op het gebied van (afval)water. Met dit gezamenlijk beleidsplan willen we de traditionele, individuele blik op de afvalwaterketen loslaten. Voor nieuwe ontwikkelingen nemen we beslissingen die rekening houden met de algehele (afval)waterketen, ook als deze beslissing niet direct gunstig is voor de eigen organisatie. Het collectief staat voorop.”
Deze aanpak betekent voorlopig echter nog niet dat alle inwoners van de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek – Stein, Schinnen, Beek en Sittard-Geleen – straks eenzelfde heffing kunnen verwachten wat de afvalwaterstromen betreft. De invulling daarvan blijft aan de gemeenten zelf.
Cookieinstellingen