Keizer Twan viert feest

Foto:

Op zaterdagavond 6 september viert keizer Twan Kusters, samen met zijn keizerin Annie, dat hij een jaar eerder namens zijn vereniging Club WoVan de 39e editie van het Alternatief Vogelsjeite op zijn  naam bracht.

Zoals de traditie dat wil organiseert de winnende vereniging aan de vooravond van het volgende Alternatief Vogelsjeite een voor iedereen – schutter of niet – vrij toegankelijke feestavond. Die vindt dit jaar plaats in spiegeltent Majestic op Cour Solanus (achter de ‘Paatesjkirk’). De avond begint om 20:00 uur.
Een dag later, op zondag 7 september, is het vervolgens weer ‘bittere ernst’, wanneer er aan de voet van de Dominicanenwal in de Ursulinentuin gestreden gaat worden om de keizerstitel van 2014. Het is de 40e keer dat er om die felbegeerde titel gestreden zal gaan worden, net als om de prijzen voor de mooiste koningin en koning, de origineelste presentatie, beste houding, mooiste uniformen en al die andere onderdelen die in het echte schutterswezen met oneindig veel meer ernst worden benaderd dat zondag in Sittard het geval zal zijn. Het alternatief schuttersfeest is dan ook vooral een parodie op ‘de echte sjötte’, maar dan wel met één overeenkomst: het is er altijd gezellig.
De deelnemers hebben bijna allemaal een sterke band met het Sittardse carnaval en nemen op de eerste zondag van september alvast een voorproefje op de opening van het nieuwe carnavalsseizoen. 
Programma zondag 7 september
11.30u Ontvangst schutterijen
12.30u Aanvang defilé in Ursulinentuin
14.00u Aanvang optocht door binnenstad Sittard
15.00u Aanvang ‘Vogelsjeite’
18.00u Keizerschieten en aansluitend de huldiging van de nieuwe keizer
19.00u Afsluiting
Deelnemers
De 16 deelnemende verenigingen zijn dit jaar Club WoVan, ’t 11e Rizzjement, De Dörpelmaeg, Noots Biejein, Sjleit nörges op, Aafsjlaag Zitterd, Neit Normaal, Kroenekraane, Trööt in de Gööt, Flanelle Lepkes, ’t Is Niks & ’t Wurt Niks, Auw Prinse Zitterd, Koosj Baeter, De Marmotte, De Sjteivig, Klup Kump Gout, De Marmotte en Klup Kump Gout
Optochtroute
Opstellen op schootsvelden, Deken Tijssenstraat, Begijnenhofstraat, Limbrichterstraat, Markt, Kerkepad, Stadstuin
Cookieinstellingen