Gratis inbraakpreventieadvies uitgebreid

Slechts een klein deel van de slachtoffers van een woninginbraak maakt gebruik van gratis inbraakpreventieadvies. Bij wijze van proef kunnen in september nu ook de buren van woningen waar is ingebroken gratis advies krijgen.

De gemeente startte in oktober 2012 met Waak voor Inbraak, een project dat moest leiden tot minder inbraken. De gemeente hoopt dat doel te bereiken door een combinatie van maatregelen. Eén van die maatregelen is gericht op het voorkomen van herhalingsinbraken en – overvallen in woningen door het geven van gratis preventieadviezen aan slachtoffers. 
In de praktijk blijkt dat maar een klein deel van de slachtoffers van woninginbraken daadwerkelijk gebruik maakt van het gratis advies van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarom mogen in de maand september ook de direct omwonenden van woningen waar is ingebroken gebruik maken van dit gratis anti-inbraakadvies. Afhankelijk van de respons in september wordt beslist of de proef nog verlengd wordt.
Omwonenden van een woning waar is ingebroken lopen ook meer risico op een woninginbraak, omdat woningen vaak voor een groot deel overeenkomen met de woning die door de dief is verkend. Door ook de direct omwonenden de mogelijkheid van een gratis advies aan te bieden door een adviseur van politie-keurmerk-preventieteam, hoopt de gemeente de woninginbraken verder terug te dringen. De slachtoffers en direct omwonenden krijgen daarnaast een informatiemap over preventiemaatregelen.
Woninginbraken en overvallen behoren tot het type ‘high impact crime’, een type vermogensdelict met een grote impact op de slachtoffers. Woninginbraken komen met hoge regelmaat voor in de gemeente Sittard-Geleen. Bij de start van het project in 2012 lag het gemiddelde op ongeveer 550 woninginbraken per jaar. In 2012 lag dat aantal op 517 en 2013 op 528.
Meer informatie
Meer informatie over het project is te vinden op www.sittard-geleen.nl/veiligheid. Inwoners kunnen verdachte zaken melden bij de politie via het algemene telefoonnummer 0900-8844 of bij spoed op 112.
Cookieinstellingen