Informatieavond herinrichting Geleenbeekdal

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op woensdag 24 september organiseren Waterschap Roer en Maas, de gemeenten Schinnen, Nuth en Beek en Natuurmonumenten een informatieavond om u te informeren over de werkzaamheden die vanaf eind 2014 in het Geleenbeekdal in de gemeenten Schinnen, Nuth en Beek uitgevoerd zullen worden.

Het doel van het project is om de Geleenbeek en het omliggend landschap op de trajecten Kathagerbroek tot Muldersplas (gemeenten Nuth en Schinnen) en kasteel Terborgh tot Sint Jansgeleen (gemeenten Schinnen en Beek) opnieuw in te richten zodat er een meer natuurlijk landschap ontstaat waarin meer ruimte is voor de beek. Zo is er minder kans op wateroverlast en creëren we mogelijkheden voor natuurontwikkeling, landschapsherstel, cultuurhistorie en recreatie.
Om de omwonenden en geïnteresseerden te informeren over deze nieuwe ontwikkelingen is een informatieavond voorzien in de vorm van een inloopavond. U bent van harte welkom van 19.00 tot 21.00 uur in de Alfa bierbrouwerij te Thull (adres: Thull 15/19, 6365 AC Schinnen). Hier zullen de plannen nader toegelicht worden d.m.v. een doorlopende diapresentatie en zijn medewerkers van de verschillende projectpartners aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
De Geleenbeek wordt natuurlijker ingericht; de beschoeiing en betonnen randen worden zo veel mogelijk verwijderd en de oevers worden opnieuw aangeplant. De verworven percelen nabij de beek worden ingericht als nieuwe natuur waardoor bestaande natuurgebieden met elkaar verbonden en vergroot worden. Op deze manier ontstaat een aaneengesloten groen-blauw lint in Zuid-Limburg die de groene parels (ofwel de natuurgebieden) uit de regio’s Parkstad en Westelijke Mijnstreek met elkaar verbindt. Om optimaal van deze groene parels te kunnen genieten en deze toegankelijk te maken worden nieuwe wandel- en fietspaden en een voetgangersbrug aangelegd. De uitvoering van de plannen zal plaatsvinden vanaf december 2014 t/m medio 2015.
Achtergronden
De herinrichting van het Geleenbeekdal, op de genoemde trajecten is een onderdeel van het landschapsproject ‘Ontwikkeling Geleenbeekdal’. Het totale project omvat de renaturering van de Geleenbeek en haar zijbeken (ca. 20 km van de bron in Benzenrade tot Sittard), natuurontwikkeling, behoud en herstel van (cultuur)historie en uitbreiding en verbetering van recreatiemogelijkheden. Partners van dit project zijn: Waterschap Roer en Overmaas, Provincie Limburg, de gemeenten Heerlen, Nuth, Voerendaal, Schinnen, Sittard-Geleen en Beek, Natuurmonumenten en VVV Zuid-Limburg.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Stadsregio Parkstad Limburg, provincie Limburg en het Europees Landbouwfond voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Meer informatie over het overkoepelende project en de deelprojecten kunt u vinden op www.geleenbeekdal.nl.
Waterschap Roer en Overmaas
Cookieinstellingen