Vrijlating herstelde uilen en torenvalken in Geleen

Foto:

Op donderdag 2 oktober laat het Natuurhulpcentrum Opglabbeek voor de derde keer herstelde uilen en torenvalken vrij in Nederlands Limburg. 

Veel van deze vogels werden hulpbehoevend en gewond binnengebracht door de vrijwilligers van Dierenbescherming Limburg bij het Natuurhulpcentrum. 
Na maanden van intensieve zorg is het moment nu aangebroken om de vogels terug naar de natuur te laten gaan om een nieuw leefgebied te vinden bij een van de natuurgebieden van Natuurmonumenten. 
De vogels die vrijgelaten worden zijn bosuilen, kerkuilen en torenvalken. Bosuilen zijn geheimzinnige vogels. Hun leven speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. 
De kerkuil is een ‘Kwetsbare Rode lijst soort’. Dat wil zeggen dat deze mooie uilensoort extra aandacht verdient omdat de stand ervan achteruit loopt. De torenvalk staat bekend als de ‘biddende vogel’. Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen met snel bewegende vleugels en een gespreide staart. Tijdens het bidden kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi. Als ze deze hebben gevonden, duiken ze erop af.
 
Natuurmonumenten heeft een schitterende locatie gevonden om deze dieren vrij te laten: het Stammenderbos in Sweikhuizen. Deze plek is zeer geschikt om de vogels vrij te laten. Het is een hellingbos met veel oude bomen waar van oudsher reeds uilen voorkomen. Geïnteresseerden zijn welkom om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn. De start is om 19.00 uur. Parkeren kan in de omgeving van de Bokkereyer, Bergstraat 1 in Sweikhuizen. 
Cookieinstellingen