Legging eerste Stolpersteine op 8 november

Foto:

Op 8 november legt Gunter Demnig de eerste Stolpersteine in de gemeente Sittard-Geleen. Het gaat om tien stenen in de Landweringstraat in Sittard voor huisnummer 15. Het zijn de eerste stenen in een lange reeks die de komende jaren nog gelegd gaan worden.

De Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen heeft het initiatief van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig omarmd, die de herdenkingssteentjes legt ter herinnering aan de individuele vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Demnig’s uitgangspunt: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is en met de Stolpersteine voor de woonhuizen blijft de herinnering aan de mensen, die er eens woonden, leven”. Het gaat hierbij om omgekomen joden, sinti/roma, gehandicapten, jehova-getuigen en homoseksuelen. Demnig heeft tot op heden al 35.000 Stolpersteine in heel Europa gelegd.
Het is de bedoeling dat voor elk vervolgingsslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog op de plek in de gemeente waar hij of zij heeft gewoond een Stolperstein met de naam van het slachtoffer wordt geplaatst. Zo struikel je – al lopende door de stad – over de geschiedenis en worden de vervolgingsslachtoffers en de oorlog niet vergeten.
Cookieinstellingen