Luide knallen in Sittard

In de week voorafgaand aan het Oktoberfeest zijn er in Sittard op diverse plekken ’s avonds laat en midden in de nacht zeer luide knallen gehoord, die gepaard gingen met felle lichtflitsen. Illegaal gebruik van even illegaal en zeer gevaarlijk knalvuurwerk.

De handel in illegaal vuurwerk blijkt inmiddels weer op stoom te komen in Nederland. Drie weken geleden werd in het oosten van het land al een busje met zeshonderd kilo zwaar vuurwerk van de weg gehaald en afgelopen vrijdag werd in een kelderbox van een woning in Den Haag negentig kilo zeer gevaarlijk vuurwerk gevonden. 
Het OM houdt jaarlijks vanaf oktober een lijst bij met de totale hoeveelheid onderschept illegaal vuurwerk. Een eerste tussenstand van de Vuurwerkbarometer is er nog niet, maar omdat vorig jaar tussen 1 oktober en 11 november ruim 24 duizend kilo vuurwerk werd gevonden en in de jaren ervoor ook al duizenden kilo’s, is het waarschijnlijk dat ook dit jaar al veel meer vuurwerk is ontdekt dan tot nu toe naar buiten is gebracht.
Jaarlijks schaffen Nederlanders naar schatting een tot twee miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk aan. Bij controles door politie en inspectiediensten werd de afgelopen vier jaargangen gemiddeld 138,5 duizend kilo vuurwerk onderschept.
Steeds luider klinkt ook de roep om een algeheel vuurwerkverbod of het aanwijzen van een beperkt aantal plekken waar vuurwerk mag worden afgestoken, maar dat zal er vooralsnog niet van komen. De laatste jaren zijn de regels voor het (ver)kopen en afsteken van vuurwerk aangescherpt. Gezien de toenemende hoeveelheid illegaal vuurwerk die wordt onderschept lijkt dat niet al te veel uit te halen.
Foto: vandalisme met zwaar vuurwerk in december 2013.
Bron: Novum
Cookieinstellingen