Hedendaagse kunst van Het Domein te zien in Amsterdam

Foto:

De afdeling Hedendaagse Kunst van Museum Het Domein timmert aan de weg. De expositie Costume Bureau uit de collectie van het museum is nu ook te zien bij Framer Famed in de Tolhuistuin in Amsterdam.

De afdeling hedendaagse kunst van Museum Het Domein in Sittard is in zijn twintigjarige bestaan uitgegroeid tot een excentrieke, nationaal en internationaal georiënteerde instelling, gericht op vormen van artistiek engagement en activisme. 
Het Domein presenteert en verzamelt werk van beeldbepalende kunstenaars die zich met sociaal-maatschappelijke of politieke vraagstukken bezighouden, die bruggen bouwen tussen verschillende culturen, geïnteresseerd zijn in gender-kwesties of zich als ecologisch kunstenaar actief inzetten voor de verbetering van natuur en milieu. 
Zij hebben gemeen dat zij als antropologen kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen, zich door engagement laten leiden en een sterk onderzoekende houding aan de dag leggen.
Door dergelijke kunstenaars te presenteren hoopt Museum Het Domein actief bij te dragen aan actuele discussies, het voeden van betrokkenheid en het ontwikkelen van eerlijke en duurzame alternatieven voor een positieve toekomst.
De tentoonstelling Costume Bureau is vernoemd naar een sleutelwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion (New Bedford, Massachusetts, 1961). Zijn humorvolle werk heeft veelvuldig een sterk performatief karakter: voor verschillende projecten neemt de kunstenaar de gestalte aan van de meest uiteenlopende karakters. 
In Costume Bureau brengt Dion verschillende uitdossingen samen die hij droeg tijdens een periode van vijftien jaar. Binnen de verzameling van Museum Het Domein vormt Dions kostuumgalerij een icoon voor de manier waarop kunstenaars tegenwoordig gestalten aannemen die vaak ver voorbij de grenzen van de kunst reiken – als biologen, antropologen, archeologen of anderszins onderzoekers van hun tijd. 
Voor Framer Framed is het tonen van deze expositie een uitgelezen kans om institutionele samenwerking in de praktijk invulling te geven en te laten zien hoe musea zich kunnen verhouden tot de samenleving buiten de muren van de instelling. De tentoonstelling omvat werk van Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla, Roger Ballen, Jota Castro, Mel Chin, Mark Dion, Eugenio Dittborn, Alfredo Jaar, Javier Téllez, Sarah Vanagt en Roy Villevoye.
Cookieinstellingen