Fairtradeweek in Sittard-Geleen 

Foto:

Tot en met 2 november is het Fairtrade Week. Sittard-Geleen is onlangs voor de vijfde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente. Om dit te vieren is er vanuit de gemeente tijdens de Fairtrade Week speciale aandacht voor fairtrade evenementen.

In de hele gemeente worden deze week initiatieven georganiseerd rondom fairtrade. Zo koken leerlingen van het Arcus College deze en volgende week in het leerlingenrestaurant met fairtrade ingrediënten en krijgen ze lessen over deze producten. 
Daarnaast zal wethouder Bert Kamphuis op 30 oktober de kick-off verzorgen van het fairtrade project voor basisscholen. Dit is een samenwerking tussen Vereniging Mondiaal Beleid, Wereldwinkel Sittard en de Albert Heijn. De leerlingen van basisschool Aan de Meule, winnaars van het project in 2013, gaan op bezoek bij de Wereldwinkel Sittard en vervolgens speuren ze bij Albert Heijn naar fairtrade producten. Het project zal de komende maanden doorlopen zodat er ongeveer 200 leerlingen kunnen deelnemen. 
Meedoen is winnen
Verder wordt in opdracht van de gemeente op 30 oktober samen met Fortuna Sittard het MVO symposium georganiseerd, met als thema Meedoen is winnen. Op het symposium wordt uitgebreid ingegaan op maatschappelijke participatie in de brede zin van het woord. De dagvoorzitter is Dick Jol (oud scheidsrechter KNVB). De sprekers zijn onder meer Martin Masset (directeur Fortuna Sittard) en wethouder Astrid Verblakt. Het symposium wil MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) belichten vanuit meerdere invalshoeken: het behandelt bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding, het onderhouden van sociale contacten, het opdoen van vaardigheden en het versterken van het gevoel van eigenwaarde zodat iedereen volwaardig deel kan uitmaken van de samenleving. 
Wethouder Bert Kamphuis: “Ik vind het mooi om te zien hoe op heel veel plekken in de gemeente aandacht wordt besteed aan het belang van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel. Het begint al bij het project voor de basisschoolkinderen en loopt door tot het MVO symposium: jong en oud maakt op eigen wijze kennis met fairtrade en ieder kan zien hoe gemakkelijk het is om te kiezen voor verantwoorde producten.”
Cookieinstellingen